Izgalmas, füstös ízű édeskrumpli-krémleves - Egyetlen fűszer a titka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Télen különösen jólesnek a meleg, tartalmas krémlevesek, amelyeket néhány extra fűszerrel különlegessé varázsolhatunk.
Egy időben egyáltalán nem rajongtam a levesekért, és ez egészen addig kitartott, amíg rendszeresen futni nem kezdtem. Akkor, főleg télen, jöttem rá, hogy egy forró és tartalmas leves életet ment, vagy legalábbis visszahozza az elveszett erőt.
A levesek közül a krémlevesek különösen táplálóak és tényleg gyorsan elkészülnek. Az egyik kedvencemből, édeskrumpliból is készülhet krémleves, de nem is akármilyen, hanem füstölt paprika ízesítésű. Ezt a fűszert nem olyan régen fedeztem fel egy vegán szendvicskrém kapcsán, és azóta rendszeresen használom. De a füstölt paprika igazából mindenbe illik, ami a füstös ízt megkívánja, így pörköltbe vagy paprikás krumpliba is. Ehhez az édeskrumplileveshez is tökéletes választás.
Füstölt paprikás édeskrumplileves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab édeskrumpli
- 4 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál gyömbér (reszelt)
- 1 teáskanál indiai kömény
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 milliliter kókusztej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Az édeskrumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy tálba. Keverjük össze 2 evőkanál olajjal, a füstölt paprika nagy részével, sóval és borssal. Tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, és addig süssük, amíg meg nem puhul.
A megmaradt 2 evőkanál olajat melegítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, picit pirítsuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még egy percet. Keverjük hozzá a maradék füstölt paprikát és a köményt, majd a végén az édeskrumplit. Öntsük hozzá az alaplevet, forraljuk, majd lefedve, alacsony lángon főzzük további 20 percig. Vegyük le a gázról, és hagyjuk magától kihűlni. Kókusztejjel pürésítsük, majd tegyük vissza a tűzhelyre és tartsuk melegen.
Egy tálkában keverjünk össze olajat, egy kevés sót, füstölt paprikát és köményt, és szórjuk rá a kész levesre.
Fotó: Getty Images