Tepsis tört burgonya 5 perc munkával: egyszerre ropogós és krémes
Ha unod már a klasszikus krumplis köreteket, akkor ez a sült változat nagy kedvenced lesz: a tényleges munka mindössze 5 perc vele, hiszen a többit a gáztűzhely végzi.
A krumplis köreteknek és főételeknek az a szépsége, hogy viszonylag kevés munkával tartalmas, és ha pici türelmed is van hozzá, akkor mutatós fogások kerülhetnek az asztalra. Az egyszerű zöldség az ünnepi időszakban is nagy népszerűségnek örvend, hiszen sokféle módon variálható, így több nap után sem válik unalmassá.
Ha valami újdonsággal rukkolnál elő a családi vacsorára, akkor készítsd el Hasselback módra. A hangzatos név látványos külsővel társul, az elkészítése azonban nem igényel komolyabb konyhai tudást. Mindössze két fakanálra és egy éles késre van szükség az előkészítéshez, és már indulhat is a móka!
A krumplikat alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. Helyezzük őket egyenként két fakanál nyele közé, és egy éles késsel vágjuk őket vékony szeletekre. Vigyázzunk, hogy közben a krumplik egyben maradjanak.
Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, dörzsöljük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük közéjük a fokhagymát és a rozmaringszálakat. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük ropogósra.
Közben készítsük el a szószt. Tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre. Vízből tetszés szerint használjunk: indítsunk 3-4 evőkanállal, és ha hígítani szeretnénk, akkor adjunk a szószhoz még néhányat.
Az elkészült krumplikat szedjük tányérokra, és a füstölt tofus szósszal meglocsolva fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu