
Tepsis tört burgonya 5 perc munkával: egyszerre ropogós és krémes

Ha unod már a klasszikus krumplis köreteket, akkor ez a sült változat nagy kedvenced lesz: a tényleges munka mindössze 5 perc vele, hiszen a többit a gáztűzhely végzi.
Ha szereted a látványos krumplis fogásokat, de nem akarsz órákat tölteni a konyhában, akkor ennek a köretnek mindenképp adj egy esélyt. Az alapja héjában főtt krumpli, amelyet aztán meg is kell sütni. Na de nem akárhogy!
Miután a tepsibe tetted, egy bögrével vagy más lapos aljú eszközzel zúzd össze: épp csak annyira, hogy a krumplik kilapuljanak, és korong formát kapjanak. A mozdulatnak nem kell túl erőteljesnek lennie, a cél, hogy a zöldség egyben maradjon. Hogy könnyű dolgod legyen, kisebb darabokat vagy parázsburgonyát válassz.
Tepsis tört burgonya

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg kis sárga vagy parázsburgonya
- 2 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 1.5 tk fokhagyma-granulátum
- 0.5 tk fekete bors
- 1 ek friss petrezselyem, metélőhagyma vagy kapor apróra vágva
Elkészítés:
A krumplit alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagyobb lábasba, és fedő alatt, másfél teáskanál sóval főzzük puhára. Ez a krumpli méretétől függően 25-35 percet vesz igénybe.
Szűrjük le, és várjunk néhány percet, hogy a nedvesség elpárologjon róluk.
Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5 cm távolságra, hogy maradjon hely a kilapításukhoz is.
Egy bögrével óvatosan zúzzuk korong formájúra őket, majd locsoljuk meg az olívaolajjal, és fűszerezzük.
Tegyük 30 percre 180 fokos sütőbe, és pirítsuk a széleiket ropogós aranybarnára.
Köretként és mártogatós mellé is mesés.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!