![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, fűszeres báránypite omlós tésztával - Szó szerint gyerekjáték elkészíteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pite egy igazán sokoldalú, házias étel. Bár jellemzőn édes töltelékkel készül, a sós, sőt, akár a húsos verziókat is érdemes kipróbálni. Egy kis párolt zöldséggel, friss salátával remek kis ebéd vagy akár vacsora kerekíthető belőle.
Már lassan egy éve, hogy épül a házunk. A férjem sokszor még szombaton is az építkezésen van, ilyenkor hármasban vagyunk a törpikéimmel. Reggelente kibaktatunk a Bosnyákra, jól bevásárolunk, megeszünk egy elképesztően egészségtelen sajtos-tejfölös lángost, majd hazacipekedünk. Na jó, én cipekedek, ők meg randalíroznak.
Ebéd, aminek az elkészítésébe a gyerekeket is be lehet fogni
Én általában elképesztően elfáradok, de a gyerekek nem, ők teljes erőbedobással várják a szombati program hátralevő részét. Hogy ne fulladjon a nap non-stop mesenézésbe, ilyenkor mindig olyan ebédnek valót találok ki, aminek az elkészítésébe őket is be lehet vonni.
Így került terítékre az alábbi fűszeres báránypite is. Gyermekeim már a tésztagyúrásnak a puszta gondolatától is teljes extázisba jöttek. A lehető legnagyobb élvezettel gyurmázták a tésztát a kis kezek.
A pitéhez valót ugyan én készítettem, de mondtam nekik, hogy gyúrják csak meg a saját tésztájukat alaposan, mert abból lesz majd a díszítés a pite tetején. Nyilván megérezték a feladat súlyát, mert ezután még komolyabban kezdtek el dolgozni az ügyön. Az eredmény önmagáért beszélt. A pite nem csak, hogy isteni finom, de csodálatosan szépséges is lett.
Ha tehát pitekészítésre adjuk a fejünket, fogjuk csak be az aprónépet. Imádni fogják. A nagy sütés-főzésben úgy elfáradnak, hogy garantáltan hatalmasat alszanak majd délután, és végre mi is megpihenhetünk egy kicsit.
Fűszeres báránypite
![pite4.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101741_c4711840c1065cf362a0d038389bf811_wm.gif)
Hozzávalók 1 adaghoz
pitetészta
- 175 gramm vaj
- 350 gramm tönkölybúza fehérliszt
- 1 kávéskanál só
- 4 evőkanál víz
töltelék
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
- 400 gramm darált bárányhús
- 0.5 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál kömény
- 1 doboz darabolt paradicsom (konzerv)
- 1 marék peterzselyem (friss)
- 1 marék koriander (friss)
- 1 darab tojás (kenéshez)
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
Először az omlós tésztát készítjük el. Egy tálba mérjük a lisztet, és hozzáadjuk a sót. A jéghideg felkockázott vajat a liszthez morzsoljuk, majd a szintén hideg vizet is hozzáadjuk, és így sima tésztává gyúrjuk az egészet. Mikor a tészta összeállt, vegyük két részbe, a darabokat csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük be a hűtőbe.
A töltelékhez daraboljunk fel egy fej hagymát és nyomjunk össze két fokhagymagerezdet. Egy lábasban hevítsünk olajat, a hagymákat dinszteljük le benne, majd adjuk hozzá a darált húst. Mikor a hús már egy kis színt kapott, adjuk hozzá a fűszereket, a fahéjat és a fűszerköményt. Forgassuk össze, majd az egészet öntsük nyakon a paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon főzzük a ragut legalább fél órán át. A lényeg, hogy a ragu elfője a levét és jó sűrű legyen. Mikor elkészült, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra darabolt petrezselymet és koriandert.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
A tésztagolyókat vegyük ki a hűtőből. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a piteformánk méreteinek megfelelően - én egy 24 cm-es sütőtálat használtam. A kinyújtott tésztát óvatosan hengergessük fel a nyújtófára, majd terítsük a pités tálba. A lényeg, hogy a tészta egy kicsit túlnyúljon az edény peremén. Szépen egyengessük el. A pite alját finoman szurkáljuk meg egy villával.
Töltsük meg a pitealapot a töltelékkel. A másik tésztagolyót is nyújtsuk szép vékonyra. Fedjük be vele a pitét. Csippentsük össze a két tésztaréteget. A felesleget vágjuk le. Abból lehet díszíteni. Nekünk egy egész elefántcsorda és egy népes kutyafalka kijött belőle. Díszítsük fel a pitét.
Egy tojást verjünk fel villával, majd ezzel kenjük meg a pite tetejét. Toljuk forró sütőbe a pitét, és úgy 35 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!