Isteni, fűszeres báránypite omlós tésztával - Szó szerint gyerekjáték elkészíteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pite egy igazán sokoldalú, házias étel. Bár jellemzőn édes töltelékkel készül, a sós, sőt, akár a húsos verziókat is érdemes kipróbálni. Egy kis párolt zöldséggel, friss salátával remek kis ebéd vagy akár vacsora kerekíthető belőle.

Már lassan egy éve, hogy épül a házunk. A férjem sokszor még szombaton is az építkezésen van, ilyenkor hármasban vagyunk a törpikéimmel. Reggelente kibaktatunk a Bosnyákra, jól bevásárolunk, megeszünk egy elképesztően egészségtelen sajtos-tejfölös lángost, majd hazacipekedünk. Na jó, én cipekedek, ők meg randalíroznak.

Ebéd, aminek az elkészítésébe a gyerekeket is be lehet fogni

Én általában elképesztően elfáradok, de a gyerekek nem, ők teljes erőbedobással várják a szombati program hátralevő részét. Hogy ne fulladjon a nap non-stop mesenézésbe, ilyenkor mindig olyan ebédnek valót találok ki, aminek az elkészítésébe őket is be lehet vonni.

Így került terítékre az alábbi fűszeres báránypite is. Gyermekeim már a tésztagyúrásnak a puszta gondolatától is teljes extázisba jöttek. A lehető legnagyobb élvezettel gyurmázták a tésztát a kis kezek.

A pitéhez valót ugyan én készítettem, de mondtam nekik, hogy gyúrják csak meg a saját tésztájukat alaposan, mert abból lesz majd a díszítés a pite tetején. Nyilván megérezték a feladat súlyát, mert ezután még komolyabban kezdtek el dolgozni az ügyön. Az eredmény önmagáért beszélt. A pite nem csak, hogy isteni finom, de csodálatosan szépséges is lett.

Ha tehát pitekészítésre adjuk a fejünket, fogjuk csak be az aprónépet. Imádni fogják. A nagy sütés-főzésben úgy elfáradnak, hogy garantáltan hatalmasat alszanak majd délután, és végre mi is megpihenhetünk egy kicsit.

Fűszeres báránypite

pite4.gif

Hozzávalók 1 adaghoz

pitetészta

  • 175 gramm vaj
  • 350 gramm tönkölybúza fehérliszt
  • 1 kávéskanál
  • 4 evőkanál víz

töltelék

  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
  • 400 gramm darált bárányhús
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál kömény
  • 1 doboz darabolt paradicsom (konzerv)
  • 1 marék peterzselyem (friss)
  • 1 marék koriander (friss)
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

Először az omlós tésztát készítjük el. Egy tálba mérjük a lisztet, és hozzáadjuk a sót. A jéghideg felkockázott vajat a liszthez morzsoljuk, majd a szintén hideg vizet is hozzáadjuk, és így sima tésztává gyúrjuk az egészet. Mikor a tészta összeállt, vegyük két részbe, a darabokat csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük be a hűtőbe.

A töltelékhez daraboljunk fel egy fej hagymát és nyomjunk össze két fokhagymagerezdet. Egy lábasban hevítsünk olajat, a hagymákat dinszteljük le benne, majd adjuk hozzá a darált húst. Mikor a hús már egy kis színt kapott, adjuk hozzá a fűszereket, a fahéjat és a fűszerköményt. Forgassuk össze, majd az egészet öntsük nyakon a paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon főzzük a ragut legalább fél órán át. A lényeg, hogy a ragu elfője a levét és jó sűrű legyen. Mikor elkészült, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra darabolt petrezselymet és koriandert.

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

A tésztagolyókat vegyük ki a hűtőből. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a piteformánk méreteinek megfelelően - én egy 24 cm-es sütőtálat használtam. A kinyújtott tésztát óvatosan hengergessük fel a nyújtófára, majd terítsük a pités tálba. A lényeg, hogy a tészta egy kicsit túlnyúljon az edény peremén. Szépen egyengessük el. A pite alját finoman szurkáljuk meg egy villával.

Töltsük meg a pitealapot a töltelékkel. A másik tésztagolyót is nyújtsuk szép vékonyra. Fedjük be vele a pitét. Csippentsük össze a két tésztaréteget. A felesleget vágjuk le. Abból lehet díszíteni. Nekünk egy egész elefántcsorda és egy népes kutyafalka kijött belőle. Díszítsük fel a pitét.

Egy tojást verjünk fel villával, majd ezzel kenjük meg a pite tetejét. Toljuk forró sütőbe a pitét, és úgy 35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük