Fűszeres darált hússal töltött karfiol: a zöldség egészben kerül a sütőbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egészséges és sokoldalúan felhasználható karfiolt egészben sütve is érdemes kipróbálni.
A karfiol rengeteg izgalmat rejt magában, ha kreatív kezek közé kerül, egészen meglepő formákban tálalható. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyi minden készülhet belőle: lehet pizza alapja, rizs helyett is szervírozható, de fenséges levesek, köretek és főfogások is készíthetők karfiolból.
Újabban nagy divat egészben a sütőbe tolni, ilyenkor fűszeres olajjal vagy besamelmártással és sajttal nyakon öntve pirul a zöldség. Egészben sütve akár hússal is megtölthető, bátran lehet játszani az ízek kialakításával. A massza fűszerezése lehet egyszerűbb vagy merészebb, bármit is választasz, friss zöldséget mindenképp reszelj a hús mellé. Ha picit szaftosabbra szeretnéd készíteni, akár még reszelt sajt is kerülhet a daráltba.
Fűszeres darált hússal töltött karfiol
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm darált hús
- só és bors ízlés szerint
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab zellerszár
- 1 darab sárgarépa
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 darab tojás
- 1 darab karfiol
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A darált húst tegyük keverőtálba, fűszerezzük sóval, borssal, mehet bele a reszelt hagyma, sárgarépa, zeller, zúzott fokhagyma, tojás, sűrített paradicsom, majd az egész masszát keverjük alaposan egybe.
A karfiolt fordítsuk fejjel lefelé, majd a szárát óvatosan szedjük ki. Ezután az egészben hagyott karfiolt tegyük forrásban lévő vízbe 8-10 percre, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A karfiol a rózsáival lefele legyen a sütőpapírra fektetve, a szára nézzen felfelé. Töltsük a szára helyére a darált húsos tölteléket, utána fordítsuk meg a karfiolt, alul legyen a betöltött rész.
A karfiolt kenőecset segítségével kenjük meg olajjal, szórjunk rá sót, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre, míg szépen megpirul.
Fotó: Getty Images