Egészben sült karfiol fűszeres darált hússal töltve: selymes besamel koronázza meg

töltöttkarficover

A parmezán sajtos besamelmártástól szaftos, a paradicsomos-húsos ragutól laktató az aranybarnára sült töltött karfiol.

A darált hússal töltött zöldség koncepciója nem újdonság, mégis ritkán rugaszkodunk el a megszokott töltött krumpli, esetleg töltött cukkini receptjétől. A töltött burgonya ráadásul nem éppen diétás és elég nehéz fogás, nem mindig kívánjuk.

Hogyan töltsünk be egy karfiolt?

Ezzel szemben a karfiol könnyű, alacsony kalóriatartalmú, egész évben kapható zöldség, amit ugyanúgy meg tudunk tölteni, mint másokat. A titka annyi, hogy a vastag szárrészt ki kell vágni a levelekkel együtt, majd annak a helyére, illetve a karfiolrózsák közé tölteni a darált húsos masszát.

A hús bármilyen lehet, mellé paradicsom, olasz fűszerek, sok hagyma és tojás kerül. A betöltött, aranybarnára pirult karfiolt a selymes, parmezános besamel koronázza meg.  

Egészben sült, töltött karfiol

töltöttkarfi

Hozzávalók 8 személyre:

Töltelék

  • 500 gramm darált marhahús
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint chilipehely
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 1 teáskanál zsálya
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 darab karfiol (vagy 1 nagy)

Besamel

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 600 milliliter tej
  • 50 gramm parmezán (+ a tetejére)
  • ízlés szerint só, fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A töltelékhez keverjük össze a darált húst az összeaprított hagymákkal, paradicsommal, pürével, tojással és a fűszerekkel, míg homogén massza nem lesz. 

Az egész karfiolt fordítsuk fejjel lefelé, majd szedjük ki a szárát a levelekkel együtt, hogy legyen hely betölteni. Főzzük meg az egész karfiolt forró vízben 8-10 perc alatt, akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Vegyük ki a vízből, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 

Fordítsuk ismét fejjel lefelé a karfiolt, majd kanalazzuk az üres helyekre a tölteléket, nem csak a szár helyére, hanem a rózsák közé is tegyünk, jól nyomkodjuk bele. Fordítsuk meg, csomagoljuk alufóliába a töltött karfiolt, majd tegyük az előmelegített sütőbe. 30 percig süssük, vagy amíg a töltelék át nem sül. 

Közben készítsük el a besamelt: olvasszuk meg a vajat egy kis lábasban, majd keverjük bele a lisztet, 2 percig pirítsuk, míg a liszt világosbarna nem lesz. Kisebb adagokban, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejet, majd főzzük 5 percig, míg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a fűszereket és a parmezánt, ha elolvadt a sajt és egynemű a mártás, készen van.

Csomagoljuk ki a karfiolt az alufóliából, majd öntsük rá a besamelt, szórjunk a tetejére parmezán sajtot. A sütő grillfokozatán pirítsunk rá 5 perc alatt, hogy a besamel enyhén megbarnuljon. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük