Fűszeres teakeverék házilag: így készítsd el a saját verziódat fillérekből

Fuszeres teakeverek gasztroajandek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hűvös hónapok nem csak a tea szerelmeseinek kedveznek, hiszen ilyenkor bárkinek jólesik egy bögrényi a forró italból. Most egy igazán fűszeres, lélekmelengető, házilag is összeállítható keverék receptjét hoztam.

Én az év minden napján tudok teázni. Nyáron a hűsítő, jeges verziók a favoritjaim, télen pedig jöhetnek a forró, gőzölgő italok. Ebben az időszakban nemcsak a melegítő hatás a szempont, hanem az is, hogy a tea ízvilága rövid időre kibillentsen a téli napok búskomorságából.

Ha te is vágysz egy ilyen teára, akkor nem kell tovább keresned: elhoztam az egyik kedvenc, boltban kapható filteres teám receptjét, és a saját megítélésem, illetve a főkóstolóim véleménye szerint is jobban sikerült, mint az eredeti. Ez egy tisztán fűszerekből készült keverék, szerepel benne rengeteg fahéj, gyömbér és kardamom, kevés szegfűszeg, és az egész pikantériája egy kis fekete bors. Opcionális hozzávaló a szárított hibiszkuszvirág, ami leginkább a tea hívogatóbb színéért felel, illetve a szárított csipkebogyó. Utóbbiból azonban csak mértékkel használj, mert ad egy fanyar, savanykás ízt a teának, ami kissé elronthatja az összhatást.

Minden fűszerből darabos és ne őrölt változatot használj, és mozsár vagy ennek hiányában egy sodrófa segítségével törd a hozzávalókat a képeken látható méretűre. Gyömbérből érdemes az eleve apró darabokban szárított, granulátumra hasonlító változatot választani, így azzal nem lesz teendőd.

A mesésen illatozó keverék természeténél fogva koffeinmentes, ünnepek előtt elkészítve pedig akár kedves gasztroajándék is lehet.

Fűszeres teakeverék

Fuszeres teakeverek c

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 50 g egész vagy darabos fahéj
  • 20 g kardamom
  • 30 g szárított, zúzott gyömbér
  • 2 tk egész szegfűszeg (2-3 g)
  • 1 tk egész fekete bors (1-2 g)
  • 10 g szárított, zúzott hibiszkuszvirág (opcionális)
  • 15 g szárított, egész csipkebogyó (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Törjük össze a nagyobb darabos fűszereket (fahéj, bors, szegfűszeg), és keverjük össze őket.

Adjuk hozzá a szárított gyömbérdarabokat, a kardamommagokat és a hibiszkuszvirágot, illetve a csipkebogyót is, ha használunk.

Adagoljuk kisebb dobozba vagy befőttesüvegbe, és száraz helyen tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük