Egy falatnyi Oroszország a tányéron: a gombával töltött pirognak nehéz ellenállni
A pirog az orosz konyha kelt tésztás csodája, a gusztusos csomagot édes és sós töltelékkel is gazdagíthatod.
Az empanada a latin konyhában népszerű finomság, mely sokféle töltelékkel készülhet. Mi most egy gazdag, fűszeres receptet mutatunk, melyben paradicsomos darált hús kerül a csomagokba.
A gazdag ragu bátran tovább álmodható. Kerülhet bele sárgarépa (1 darab finomra kockázva), csemegekukorica (10-15 dkg) vagy zöldborsó (10-15 dkg). Ha pedig még elvinnéd tüzesebb irányba, chilipaprikát (1 darab) is keverhetsz a darált húshoz. A csomagok tetejére nem szükséges semmi plusz, de ha szeretnéd, szezámmag vagy durva szemű só mehet rá.
A vöröshagymát, a zellert és a paprikát tisztítsuk meg és vágjuk finomra.
Egy kevés olajon az előkészített hagymát dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a zellert és a paprikát. Körülbelül 2-3 perc után a fokhagymát is keverjük hozzá, majd a darált húst.
A húst pirítsuk le, ezután adjuk hozzá a paradicsompassatát és a vizet. A ragut fűszerezzük sóval, borssal, chilivel és római köménnyel.
A ragut 25-30 perc alatt főzzük sűrűre, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Tészta:
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd adjuk hozzá a vajat, tojást és joghurtot. Gyúrjunk belőle tésztát, amit pihentetés nélkül, enyhén lisztezett felületen nyújtsunk 3 mm vastagságúra.
A tésztát pohár segítségével szúrjuk ki.
A korongok egyik felére tegyünk a töltelékből, majd hajtsuk rá a tésztát, és villa segítségével nyomkodjuk össze a széleket.
A kis batyukat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A csomagok tetejét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (A sütési idő a sütőtől is függ, akár hamarabb is megkaphatja a színét a finomság.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu