A legjobb olasz paradicsomszósz: húsgolyóhoz és pizzához is szuper

Olasz-paradicsomszosz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sűrű, fűszeres és akár egész évben elkészítheted: a legjobb azonban nyáron, amikor igazán édesek és aromásak a paradicsomok.

A paradicsomszósz jellemzően az a kiegészítő, amelyet a legtöbbször készen megveszünk, hiszen nem akarunk még erre is időt szánni. Ez azonban hatalmas hiba, hiszen a kevés kivételtől eltekintve nem kapunk finomabb szószt egy jó házi készítésűnél.

Ebben a paradicsomszószban a klasszikus hozzávalók mellett vörösbor is helyet kap, amely egy extra csavart visz az egyébként is színes ízkavalkádba. Érdemes a recepthez friss zöldséget választani, azonban a téli és tavaszi időszakban konzerves hámozott paradicsommal is helyettesítheted.

Az így készült paradicsomszósszal bármikor feldobhatsz egy adag spagettit vagy egyszerű gnocchit, de természetesen pizzára vagy a kedvenc húsgolyódra is locsolhatod. A megadott mennyiség 2 közepes pizzára vagy 400-500 gramm tésztához elegendő.

Olasz paradicsomszósz

Olasz-paradicsomszosz

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 250 ml száraz vörösbor (opcionális, de ajánlott)
  • 2 db babérlevél
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 500 g friss paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes lábosban forraljunk vizet. A paradicsomokon egy éles késsel ejtsünk kisebb bemetszéseket, és 1-2 percre helyezzük őket a forrásban lévő vízbe. Vegyük ki őket, és tegyük hideg vízbe, majd ha eléggé kihűltek, akkor kézzel húzzuk le a héjukat. Daraboljuk kis kockákra, és tegyük félre.

Egy közepes edényben hevítsünk olívaolajat, majd 2-3 perc alatt pirítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát. 

Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfűágakat, a sót és a borsot, majd öntsük fel a vörösborral. Forraljuk fel, majd főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

Adjuk hozzá az előkészített paradicsomot, és alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik.

Azonnal használhatjuk tésztaszószként vagy húsgolyókhoz, de jól záródó üvegben, hűtőben tárolva egy hétig is eláll.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük