Így készül a puha genovai piskóta: bármilyen torta vagy rolád készülhet belőle

Genovai piskóta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A genovai piskóta különleges finomság, melyhez a tojásokat nem szükséges szétválasztani, helyette vízgőz felett verik fel.

A piskótát mindenki szereti, lehet az vizes tésztájú, kakaós, vaníliás vagy valamilyen töltelékkel készült. A genovai mind közül a legkülönlegesebb, a tésztája finom puha, melyből torták és roládok is készülhetnek.

A genovai piskóta Olaszországban és Franciaországban is nagyon kedvelt. A masszához a tojásokat vízgőz felett verik fel, plusz még olvasztott vaj is kerül bele, ettől lesz finom bársonyos.

Genovai piskóta

Genovai piskóta ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 darab tojás
  • 200 g cukor
  • 30 g vaj
  • 250 g finomliszt
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • vaj a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük tálba, majd vízgőz felett kezdjük el habosra verni úgy, hogy közben adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor a tojás csíp, akkor vegyük le a vízgőzről (tegyük az ujjunkat a tojásba, és ha csípi, égeti, akkor jó).

A vajat olvasszuk meg, majd várjunk, míg kihűl.

A lisztet a keményítővel és a sütőporral szitáljuk a tojáshoz, majd az olvasztott vajat is adjuk hozzá, alaposan forgassuk egybe a hozzávalókat.

Egy közepes torta- vagy kuglófformát kenjünk ki vajjal, és simítsuk bele a tésztát.

A piskótát toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre. (A sütés során érdemes tűpróbát alkalmazni, előfordulhat, hogy több időt kell a sütőben töltenie.)

Az elkészült piskótát kínálhatjuk porcukorral megszórva, vagy készíthetünk belőle lekváros piskótát vagy valamilyen tortát és tekercset.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük