Mennyei gesztenyekrémleves ropogós baconnel: különleges fogás az ünnepi asztalra
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
A krémes leves mellé szuperül passzol a ropogós bacon, egyszerre édeskés és sós az összhatás, mennyei lesz.
Ha idén különleges fogással lepnéd meg a szeretteidet karácsonykor, készítsd el ezt a gesztenyekrémlevest, amely a fűszerektől illatos, a tejszíntől selymes, a sok hagymától pedig mennyei. A gesztenye mellé nagyon jól illik a szerecsendió, a zöldfűszerek közül pedig kakukkfűvel érdemes párba állítani.
Bár maga a leves gyorsan kész, szükség van egy kis előkészületre: a gesztenyét puhára kell főzni – esetleg sütni –, mielőtt a levesbe kerül, az a lényeg, hogy puha legyen, illetve a hőkezelés azt is segíti, hogy könnyen meg tudd pucolni.
A hagyma, a gesztenye és a tejszín picit édeskés ízét a sós bacon ellensúlyozza, úgyhogy nem érdemes lehagyni róla, illetve a ropogós textúra is jót tesz a krémes levesnek.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek vaj
- 900 gramm gesztenye
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk kakukkfű
- 750 ml alaplé
- 1.5 deciliter tejszín
- 4 szelet bacon
Elkészítés:
A gesztenyék domború oldalát vágjuk be keresztben.
A gesztenyét tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe, főzzük 15-20 percig, majd még melegen pucoljuk meg.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát szeletekre.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, a szerecsendiót, sót, borsot, kakukkfüvet. Kb. 10 percig dinszteljük a hagymát, míg meg nem puhul teljesen. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a gesztenyét is, alaposan keverjük őket össze.
Öntsük fel a hagymát és a gesztenyét az alaplével, várjuk meg, míg felforr, majd alacsony lángon főzzük kb. 25-30 percig.
Ha minden megpuhult, botmixerrel pürésítsük a levest, majd öntsük fel tejszínnel. Melegítsük össze vele 1-2 perc alatt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Serpenyőben ropogósra sütött, apróra tört baconnel tálaljuk.
Fotó: Getty Images