Mennyei gesztenyekrémleves ropogós baconnel: különleges fogás az ünnepi asztalra

gesztenyeleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes leves mellé szuperül passzol a ropogós bacon, egyszerre édeskés és sós az összhatás, mennyei lesz.

Ha idén különleges fogással lepnéd meg a szeretteidet karácsonykor, készítsd el ezt a gesztenyekrémlevest, amely a fűszerektől illatos, a tejszíntől selymes, a sok hagymától pedig mennyei. A gesztenye mellé nagyon jól illik a szerecsendió, a zöldfűszerek közül pedig kakukkfűvel érdemes párba állítani.

Bár maga a leves gyorsan kész, szükség van egy kis előkészületre: a gesztenyét puhára kell főzni – esetleg sütni –, mielőtt a levesbe kerül, az a lényeg, hogy puha legyen, illetve a hőkezelés azt is segíti, hogy könnyen meg tudd pucolni.

A hagyma, a gesztenye és a tejszín picit édeskés ízét a sós bacon ellensúlyozza, úgyhogy nem érdemes lehagyni róla, illetve a ropogós textúra is jót tesz a krémes levesnek.

Gesztenyekrémleves

gesztenyeleves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek vaj
  • 900 gramm gesztenye
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 750 ml alaplé
  • 1.5 deciliter tejszín
  • 4 szelet bacon
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyék domború oldalát vágjuk be keresztben.

A gesztenyét tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe, főzzük 15-20 percig, majd még melegen pucoljuk meg.

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát szeletekre.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, a szerecsendiót, sót, borsot, kakukkfüvet. Kb. 10 percig dinszteljük a hagymát, míg meg nem puhul teljesen. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát és a gesztenyét is, alaposan keverjük őket össze.

Öntsük fel a hagymát és a gesztenyét az alaplével, várjuk meg, míg felforr, majd alacsony lángon főzzük kb. 25-30 percig.

Ha minden megpuhult, botmixerrel pürésítsük a levest, majd öntsük fel tejszínnel. Melegítsük össze vele 1-2 perc alatt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Serpenyőben ropogósra sütött, apróra tört baconnel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük