Megúszós zserbógolyó pillanatok alatt: néhány hozzávalóból készül
Nincs karácsony zserbó nélkül, ha azonban nincs kedved tésztát gyúrni, és megsütni a hagyományos verziót, akkor a zserbógolyó a neked való.
A sütés nélküli, kekszalapú édességek nem véletlenül olyan népszerűek: könnyen variálhatóak, és egyszerűen ünnepivé teheted őket. A klasszikus kókusz- vagy zserbógolyó mellett a gesztenyés kekszgolyóknak is érdemes esélyt adni.
Ezek nemcsak az ünnepi asztalon állják meg a helyüket, de egy üvegbe vagy dobozba csomagolva, karácsonyi szalaggal díszítve, egyedi és személyes ajándéknak is tökéletesek.
A kekszgolyók külsejét is ünnepi köntösbe öltöztetheted. A csokis mázat megszórhatod akár színes cukorgyöngyökkel is, amelyek igazán elegánssá és különlegessé varázsolják az édességet. Sőt, a golyókat olvasztott fehér csokiba is márthatod, tovább fokozva az ünnepi hatást.
A darált kekszet, a villával átnyomkodott gesztenyepürét, a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát keverjük össze egy nagy tálban. Dolgozzuk össze az alapanyagokat. Sima, jól formázható masszát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés tejet.
A keverékből késztsünk diónyi nagyságú golyókat. Rendezzük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára.
Tördeljük a csokit kis darabokra, majd vízgőz felett olvassszuk meg, és keverjük hozzá az olajat. Amikor teljesen sima, a kekszgolyókat egy villa segítségével mártsuk bele, és tegyük vissza a sütőpapírra. Ha szeretnénk, még mielőtt a csokoládé megdermedne, szórjuk meg a golyókat kókuszreszelékkel, darált dióval vagy színes cukorkákkal.
Tegyük a csokis gesztenyegolyókat a hűtőbe legalább egy órára, hogy a csoki megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu