Utolsó pillanatos csokis, gesztenyés kekszgolyók: sütés nélkül készül

2
Nyomtatás
gesztenye-golyo
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csokis, gesztenyés kekszgolyók jól mutatnak, finomak, és akkor is kiválóak, ha a karácsonyi sütés-főzés során időszűkébe kerülsz.

A sütés nélküli, kekszalapú édességek nem véletlenül olyan népszerűek: könnyen variálhatóak, és egyszerűen ünnepivé teheted őket. A klasszikus kókusz- vagy zserbógolyó mellett a gesztenyés kekszgolyóknak is érdemes esélyt adni.

Ezek nemcsak az ünnepi asztalon állják meg a helyüket, de egy üvegbe vagy dobozba csomagolva, karácsonyi szalaggal díszítve, egyedi és személyes ajándéknak is tökéletesek. 

A kekszgolyók külsejét is ünnepi köntösbe öltöztetheted. A csokis mázat megszórhatod akár színes cukorgyöngyökkel is, amelyek igazán elegánssá és különlegessé varázsolják az édességet. Sőt, a golyókat olvasztott fehér csokiba is márthatod, tovább fokozva az ünnepi hatást.

Gesztenyés kekszgolyók

csokis-gesztenyes-kekszgolyok

Hozzávalók 16 darabhoz

A golyókhoz:

  • 25 dkg darált keksz
  • 20 dkg cukrozott gesztenyepüré
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • opcionális tej

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • cukrok a díszítéshez (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A darált kekszet, a villával átnyomkodott gesztenyepürét, a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát keverjük össze egy nagy tálban. Dolgozzuk össze az alapanyagokat. Sima, jól formázható masszát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés tejet. 

A keverékből késztsünk diónyi nagyságú golyókat. Rendezzük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára.

Tördeljük a csokit kis darabokra, majd vízgőz felett olvassszuk meg, és keverjük hozzá az olajat. Amikor teljesen sima, a kekszgolyókat egy villa segítségével mártsuk bele, és tegyük vissza a sütőpapírra. Ha szeretnénk, még mielőtt a csokoládé megdermedne, szórjuk meg a golyókat kókuszreszelékkel, darált dióval vagy színes cukorkákkal.

Tegyük a csokis gesztenyegolyókat a hűtőbe legalább egy órára, hogy a csoki megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon