![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A franciák fordított almatortája gluténmentesen is isteni: vajkaramell édesíti meg
![StahlJudit MentesEdessegek FranciaAlmatortacover](https://kep.index.hu/1/0/3031/30318/303185/30318553_2327661_84c8184ad3b4114e2120c729bf8234f9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A híres fordított almatorta gluténmentes változata is elképesztően finom, egészséges kivitelezésben is kóstoljuk meg.
A tarte Tatin, a franciák híres karamellizált almatortája szerintem a világ egyik legfinomabb édessége. Hagyományos változatban búzalisztes tésztával szoktam sütni, és nincs olyan baráti ebéd vagy vacsora, ahol ne aratna sikert.
Mivel egyre többen jönnek hozzánk gluténmentesen étkezők, egyértelmű volt, milyen pálya vár rám vendéglátóként. De rémesen mellékízű botrányok előzték meg, amíg kitaláltam azt a kevés hozzávalós, egyszerű, gluténmentes tésztát, amellyel pazar élmény a tarte Tatin, és amelyben nincs guarmagliszt vagy xantán, de mégsem esik szét, mert ez is fontos kritérium volt számomra. A lágy, kellemes zamatú cirokliszt, a fehéredésig hevített rizsből őrölt liszt és az étkezési keményítő triója adta meg végül a megoldást.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3032/30328/303283/30328329_d5146712c6394a00f7e9c75cfb90594a_o.jpg)
Stahl Judit receptjeiből egy ország főz-süt majdnem két évtizede. Aztán jöttek sorban a kérdések: lehet-e GLUTÉN, TEJ és TOJÁS nélkül ugyanolyan finom, ínycsiklandó zamatokat elérni? Íme! A szabály az első perctől kezdve egyértelmű volt: csak semmi kompromisszum az ízekben. A könyv végén pedig Judit hasznos információi olvashatóak a táplálkozástan legkorszerűbb eredményeire támaszkodva. Feketén-fehéren, divatoktól (is) mentesen.
Francia almatorta
![StahlJudit MentesEdessegek FranciaAlmatortact](https://kep.index.hu/1/0/3031/30318/303185/30318561_ab1f2007b675501c2a5fa86cbd20744f_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
Az almás részhez:
- 15 dekagramm cukor
- 5 dekagramm vaj
- 1 kilogramm alma
A tésztához:
- 8 dekagramm rizs
- 15 dekagramm cirokliszt
- 2 dekagramm étkezési keményítő
- 3 dekagramm nádcukor
- 1 csipet só
- 12 dekagramm hideg vaj
- 1 darab tojás
Elkészítés:
ALMÁS RÉSZ
A cukrot és a vajat mérsékelt lángon összeolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, magas falú serpenyőben, aztán hozzászórjuk az almát. Kb. 15 percig kevergetjük, amíg megpuhul és a körülötte lévő vajas cukorból aranybarna karamell lesz. Ha kész, kihűtjük.
TÉSZTA
A rizst egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön pár percig keverjük, hogy kifehéredjen. Kihűtjük, majd kávédarálóban lisztfinomságúra őröljük.
A rizst, a ciroklisztet, a keményítőt, a nádcukrot és a sót késes robotgépben elkeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk. Ezután a keveréket átszórjuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, és tésztát gyúrunk.
A tésztát két sütőpapír közt 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Papírostul áthúzzuk egy tálcára, és 15–20 percre a hűtőbe rakjuk.
ÖSSZEÁLLÍTÁS, SÜTÉS
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Az almás serpenyő nyelét alaposan beburkoljuk alufóliával.
A tésztát elővesszük a hűtőből, leszedjük róla a felső sütőpapírt, és határozott mozdulattal ráborítjuk az almás részre, hogy befedjük vele. Ha nem találjuk el pontosan a helyét, nem gond, mert az immár felülre került sütőpapír segítségével megigazítjuk. Most levesszük a tésztáról a rajta maradt sütőpapírt, és a tészta széleit betuszkoljuk az alma alá.
A süteményt 35–40 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, még várunk néhány percet, hogy lecsituljon benne a karamell. Ekkor egy nagy tálat helyezünk a süteményre, és kifordítjuk rá. Az esetleg elcsellengett almaszeleteket a helyükre utasítjuk.
Fotó: Körmendi Imre
Olvasd el ezt is!