Baconös, fűszeres paradicsomszósszal készült gnocchi: kiadós téli tészta
A gnocchi bolti tésztából pillanatok alatt elkészülő, nagyon laktató étel. Baconös, fűszeres paradicsomszósszal tálalva isteni.
Gyorsan, semmi munkával készül ez az isteni ebéd, főleg, ha kész gnocchival dolgozol, de ha több időd van, házilag is elkészítheted a krumplinudlit. A gnocchi nagy előnye – mivel krumpli az alapja –, hogy nagyon laktató, ráadásul szószban főzve, pirítva, de sült zöldségekkel összeforgatva is isteni.
A zöldségeket a sütés a köbre emeli, intenzívebb, mélyebb lesz az ízük. Nem csak sütőben sütheted meg őket, akár serpenyőben is, úgy sokkal gyorsabban készülnek el, a koktélparadicsom pillanatok alatt megpirul. Próbáld ki balzsamecettel egybekeverve, nagyon jól áll neki, kiemeli az édeskés zöldség ízét.
A sült paradicsom mellől nem hiányozhat a spenót és a fokhagyma sem, és hogy ne legyen száraz a kész fogás, egy kevés parmezán és főzővíz is kerül rá, így nagyon krémes lesz a zöldséges gnocchi.
A gnocchit főzzük puhára lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, de előtte a főzővizéből tegyünk félre 1 decit.
Forrósítsuk fel a vaj felét egy serpenyőben, majd dobjuk rá a gnocchit. 4-5 percig pirítsuk, míg aranybarna lesz, utána tegyük félre.
Közben a koktélparadicsomokat vágjuk félbe, majd forgassuk össze az olívaolajjal és a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a paradicsomokat a vágott felükkel lefelé abba a serpenyőbe, amelyben a gnocchi pirult, majd 3-4 percig süssük őket, míg megpuhulnak, picit összeesnek. Tegyük őket félre egy tányérra.
Tegyük a maradék vajat a serpenyőbe, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymát. 1 perc után a spenótot, majd a félretett főzővizet adjuk hozzá. Ahogy a spenót összeesett, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, keverjük bele, majd mehet bele a félretett paradicsom és a gnocchi. Forgassunk mindent egybe, majd szórjuk meg összeaprított petrezselyemmel. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu