Sűrű bolognai ragu gnocchival: a sütőben érnek össze az ízek
Ha unod a tésztát, próbáld ki gnocchival keverve a különböző szószokat, így nagyon tartalmas ételt tehetsz az asztalra.
A bolognai kedvelt tésztaétel, sok gyerek nagy kedvence. Az eredeti recept darált hússal készül, de vegetáriánus kiadásban is szervírozhatod, érdemes lencsével vagy gombával is kipróbálni a szaftos ragut. És ha már újítunk a recepten, akkor dobjunk össze egy jó kis melegszendvicset a bolognaiból.
Én most gombával készítettem el, csiperkéből, de mivel ősz van, gombaszezon, így akár keverheted a fajtákat, például laskát is használhatsz. Ha pedig szeretnéd, 250 ml tejszínt is adhatsz a raguhoz, úgy sokkal krémesebb. Az elkészült ragut tésztával is kínálhatod, vagy kend leveles tésztára és süss belőle mutatós bolognais csigákat.
A gombát tisztítsuk meg, majd kockázzuk nagyon apróra.
A hagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg. Ezután a hagymát vágjuk finomra, a répát és a zellert reszeljük le vagy vágjuk apróra.
Egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített gombát, sárgarépát és zellert. A zöldségeket pirítsuk 15-20 percig, közben gyakran kevergessük. Ezután adjuk hozzá a paradicsompassatát, vizet, sót, borsot, bazsalikomot, oregánót és a fokhagymát. A ragut főzzük még 15-20 percig.
Az elkészült ragut ízlés szerint kanalazzuk a kenyérre, szórjuk meg reszelt sajttal. A gombás bolognaival megkent kenyereket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szép aranybarnára sül (10-15 perc).
Fotó: Botos Claudia/Sóbors