![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Laktató pite őszi kiadásban, gombával töltve – Kiadós reggelinek is tökéletes
![gombás pite cover](https://kep.index.hu/1/0/4063/40633/406335/40633547_3100773_45d01520a33951fb33b6382322cbfcbc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tálald friss salátával ezt a szaftos és krémes sós pitét, tökéletes fogást kapsz úgy, mindenki szeretni fogja.
Ősszel a sok színes zöldségen kívül a gombáról sem szabad elfeledkezni, a maga földszínével tökéletesen reprezentálja ezt az évszakot. Nagyon változatosan készíthető el: ha kevés időd van, akkor készíts belőle gombakrémet, és forgasd össze tésztával. Természetesen a rántott gombáról sem szabad megfeledkezni, de kicsit újíts itt is, kefires bundában süsd ki. Húsok, például szárnyasok mellé is tökéletes a gomba, süsd együtt őket a többi zöldséggel.
Ha szereted az omlós pitetésztát, akkor könnyű dolgod lesz, a szaftos gombás töltelék tökéletesen passzolni fog hozzá. A pitét a legjobb, ha frissen, langyosan eszed, de felmelegítve is szeretni fogod.
Gombás pite
![gombás pite recept ok](https://kep.index.hu/1/0/4063/40633/406335/40633575_27f02e48679a526c96b077559cc32d55_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta:
- 200 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál só
- 130 gramm vaj (jéghideg)
- 1 evőkanál víz (jéghideg)
Töltelék:
- 250 gramm gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 4 darab tojás (L-es)
- 250 milliliter tej
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- 60 gramm mozzarella
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a hideg vajat úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe fél órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük rá a gombaszeleteket. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsuzzuk, és pároljuk puhára 10 perc alatt.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vegyük elő a hűtőből a pitetésztát. Egy 22 centiméter átmérőjű pitefomát vajazzunk ki, és nyomkodjuk az aljába a tésztát úgy, hogy a forma szélére is jusson. Szurkáljuk meg villával. Tehetünk rá sütőpapírt, amire szórjunk babot vagy lencsét nehezéknek. Süssük elő a pitét 15 perc alatt, majd további 5 percig süssük úgy, hogy vegyük le róla a sütőpapírt.
Vegyük ki a pitét a sütőből, kanalazzuk rá a gombát, majd reszeljünk rá sajtot. Vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra.
Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel és a parmezánnal. Egy leheletnyi borsot is szórjunk rá. A tojásos keveréket öntsük rá a gombára, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával.
Tegyük vissza a pitét a sütőbe, és süssük 35-40 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!