Laktató pite őszi kiadásban, gombával töltve – Kiadós reggelinek is tökéletes

gombás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tálald friss salátával ezt a szaftos és krémes sós pitét, tökéletes fogást kapsz úgy, mindenki szeretni fogja.

Ősszel a sok színes zöldségen kívül a gombáról sem szabad elfeledkezni, a maga földszínével tökéletesen reprezentálja ezt az évszakot. Nagyon változatosan készíthető el: ha kevés időd van, akkor készíts belőle gombakrémet, és forgasd össze tésztával. Természetesen a rántott gombáról sem szabad megfeledkezni, de kicsit újíts itt is, kefires bundában süsd ki. Húsok, például szárnyasok mellé is tökéletes a gomba, süsd együtt őket a többi zöldséggel. 

Ha szereted az omlós pitetésztát, akkor könnyű dolgod lesz, a szaftos gombás töltelék tökéletesen passzolni fog hozzá. A pitét a legjobb, ha frissen, langyosan eszed, de felmelegítve is szeretni fogod. 

Gombás pite

gombás pite recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

Pitetészta:

  • 200 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál
  • 130 gramm vaj (jéghideg)
  • 1 evőkanál víz (jéghideg)

Töltelék:

  • 250 gramm gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
  • 4 darab tojás (L-es)
  • 250 milliliter tej
  • 40 gramm parmezán (reszelt)
  • 60 gramm mozzarella
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pitetésztát. A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a hideg vajat úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe fél órára.

Közben készítsük el a tölteléket. A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük rá a gombaszeleteket. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsuzzuk, és pároljuk puhára 10 perc alatt.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Vegyük elő a hűtőből a pitetésztát. Egy 22 centiméter átmérőjű pitefomát vajazzunk ki, és nyomkodjuk az aljába a tésztát úgy, hogy a forma szélére is jusson. Szurkáljuk meg villával. Tehetünk rá sütőpapírt, amire szórjunk babot vagy lencsét nehezéknek. Süssük elő a pitét 15 perc alatt, majd további 5 percig süssük úgy, hogy vegyük le róla a sütőpapírt. 

Vegyük ki a pitét a sütőből, kanalazzuk rá a gombát, majd reszeljünk rá sajtot. Vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. 

Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel és a parmezánnal. Egy leheletnyi borsot is szórjunk rá. A tojásos keveréket öntsük rá a gombára, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával.

Tegyük vissza a pitét a sütőbe, és süssük 35-40 percig. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük