Hajdinával dúsított pulykafasírt: sütőben, minimális olajjal sül
A hajdinával dúsított fasírt finom és egészséges, mely bármilyen körettel kínálva jólesik. Próbáld ki te is ezt a szerethető receptet!
A pulykamell tökéletes alapanyag, ha töltött húst készítenél. A töltelék sok minden lehet, sonka, sajt vagy valamilyen ragu, én most gombással próbáltam ki. A fűszerezését érdemes ízlés szerint alakítani: ha nem szereted a csípőset, akkor a Cayenne-borsot hagyd ki, helyette szerecsendióval vagy majoránnával bolondítsd meg.
Az ínycsiklandó fogás mellé mártás is kerül, a hús alatt sült zöldségekből készítve. A töltött pulyka remek hétvégi fogás, amely frissen készítve és másnap is finom. Ha esetleg marad belőle, akkor próbáld vékonyan felszeletelni, szendvicsalapanyagnak tökéletes.
A pulykahúst kezdjük el félbevágni, de ne vágjuk át teljesen. Nyissuk szét és klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal.
A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel tetszőlegesen.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá az előkészített gombát, és pirítsuk le, közben fűszerezzük sóval, borssal, Cayenne-nel és fokhagymával.
A kenyeret áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki.
Az elkészült gombás raguhoz keverjük hozzá a finomra aprított petrezselymet és a kenyeret.
A gombás ragut tegyük a húsra, majd tekerjük fel, ha szükséges, rögzítsük konyhai kötözővel vagy fogvájóval.
Kevés olajat forrósítsunk egy serpenyőben, majd a töltött húst pirítsuk körbe rajta.
A hagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, majd tegyük tepsire. A zöldségekre öntsünk alaplét és fehérbort, majd fektessük rá a körbepirított töltött húst. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 60-70 perc alatt süssük készre.
A hús alatt maradt zöldségeket tegyük edénybe, adjuk hozzá a tejszínt, kezdjük el melegíteni, és turmixoljuk simára. A mártást főzzük rottyanásig.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu