Hajdinával töltött pulykarolád: tápláló ebéd francia módra

pulykarolad
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pulykahúst sokan száraznak, fogyasztását pedig puritánnak tartják a csirkehúshoz képest. Éppen ezért mutatunk egy receptet, ami talán segít visszahozni a pulykahúst a köztudatba.

A pulykahúst jó okkal ajánlják az orvosok, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Ez a hús ugyanis a szervezetünk számára az egyik legtáplálóbb és legkönnyebb húsféle a hal mellett. Igen, még a csirkéhez képest is, ami bizonyára sokak számára meglepően hangozhat. 

Egyszerre gazdag fehérjében és vitaminokban, és emésztés szempontjából is sokkal könnyebben dolgozza fel az emberi gyomor. Energizál, feltölt, de közben mégsem érezzük a mérhetetlen teltségérzetet. Ideális hús, amit zöldségekkel, jelen esetben pedig egy kis hajdinával teszünk még étvágygerjesztőbbé. 

A hajdina szépsége, hogy bár a keserűfűfélék közé sorolják, alapvetően a gabonafélék családjába tartozik, ott is azok közé, amelyek gluténmentesek. Éppen ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, így egy körettel több, ami egészségesen tudja változatossá tenni a gluténmentes étkezést

Töltött pulykarolád

pulykarolad

Hozzávalók 4 személyre

A pulykaroládhoz:

  • 400 g pulykamell
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 kk kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj

A hajdinás töltelékhez:

  • 200 g hajdina
  • 2 csésze víz
  • só, bors ízlés szerint

A zöldségágyhoz:

  • 3 db paradicsom
  • 3 db tv-paprika
  • 5 dkg vaj
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A pulykamellszeleteket szép vékonyra klopfoljuk ki. Ezután minden szeletet szórjunk meg ízlés szerint sóval és borssal, hintsük meg kakukkfűvel mindkét oldalukat, majd a belső oldalára nyomjunk rá 3 gerezd fokhagymát. Ezután fóliára téve, egymással átfedésben terítsük ki a húsokat. 

Amíg a pulykamellszeleteket átjárja a sós, borsos, kakukkfüves keverék, készítsük el a hajdinát. A hajdinát egy szűrő segítségével mossuk meg, majd öntsük lábosba. Egy bögre hajdinához kétszeres mennyiségű vizet használjunk főzővíznek. Egy teáskanál sóval hintsük meg, majd fedő alatt, közepes lángon főzzük. Kb. 10-15 perc alatt fő el a hajdina alatt a víz. Ha ez megtörténik, vegyük le a tűzről, és fedő alatt kb. 10 percig puhítsuk. Ha a hajdina megpuhult, borsozzuk meg enyhén.

Ezt követően állítsuk össze a töltött roládot. A korábban kiterített hússzeletekre merjük rá a hajdinát, és egyenletesen oszlassuk el rajta. Aki jobban szereti több fűszerrel, még kedve szerint megszórhatja a hajdinás alapot kakukkfűvel vagy borssal. 

Ezután a fólia segítségével szorosan tekerjük fel a húst. Ha néhol a hajdina ki akarna belőle potyogni, ott tűzzük meg a húst fogpiszkálóval. 

Ha kész a rolád, egy magasabb falú serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon süssük le hirtelen. Ez annyit jelent, hogy rövid idő alatt, nagy hő hatása alatt kérget sütünk a húsra, ami megakadályozza, hogy az a további sütési folyamat alatt kiszáradjon. 

Vegyünk elő egy nagy tepsit, amelybe kényelmesen belefér majd a rolád. Vajazzuk ki.

Vágjuk fel a paradicsomokat és a paprikákat kockára, majd szórjuk a kivajazott tepsibe, mintegy megágyazva a roládnak

Helyezzük rá a roládot, fedjük le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben, 1-1,5 óra alatt süssük készre.

Ha megsült a rolád, hagyjuk picit hűlni, szeleteljük ujjnyi vékonyra, majd a vele párolt zöldségekkel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük