Hajdinával dúsított pulykafasírt: sütőben, minimális olajjal sül

Hajdinás pulykafasírt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hajdinával dúsított fasírt finom és egészséges, mely bármilyen körettel kínálva jólesik. Próbáld ki te is ezt a szerethető receptet!

Mi tagadás, az én családom szereti a fasírtot. Én mostanában barátkozom vele, a szárnyasból készült változatokkal egész jó a viszonyom. Az egyik nap pont fasírtot terveztem, közben azon gondolkodtam, hogy legyen egészséges és finom is: arra jutottam, sütőben sütöm és hajdinával dobom fel.

A hajdinás ötlet nem saját, az egyik ismerősöm ajánlotta, és milyen jó, hogy kipróbáltam! Jól fűszerezhető, finom alapanyag, rendkívül egészséges, és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A gyógynövényként is ismert hajdina vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, jó hatással van az emésztésre, mivel bővelkedik rostban, segít a székrekedés megszüntetésében. Remek fehérjeforrás, és még vérnyomáscsökkentésre is kiváló.

Az elkészítése nem nehéz, bánj vele a rizshez hasonlóan, vagyis a dupla szabály szerint főzd puhára. Ha 1 bögre hajdinával dolgozol, akkor 2 bögre víz kell rá.

Hajdinás pulykafasírt

Hajdinás pulykafasírt ct

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 0.5 bögre hajdina
  • 1 bögre víz
  • só ízlés szerint
  • 60 dkg pulykamell
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál chilipor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab tojás
  • zsemlemorzsa szükség szerint a forgatáshoz
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. Mérjük ki vele a hajdinát, öntsük szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk át. Ezután tegyük edénybe, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt főzzük puhára (20-30 perc), közben fűszerezzük sóval.

Az apróra kockázott vagy darált húshoz adjuk hozzá a főtt hajdinát, sót, borsot, chiliport, reszelt fokhagymát, oregánót, petrezselymet és a tojást. A masszát alaposan keverjük össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, pogácsát. Ezután a golyókat forgassuk zsemlemorzsába, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A fasírtra fújjunk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon