Sós, töltött palacsinta: így hasznosítsd újra, ha meguntad édesen

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A palacsinta tipikusan olyan étel, amit bárhol és bármikor meg bírunk enni, mégis mindig eljön az a pont, amikor már nem kívánjuk az édes ízeket. Szerencsére a palacsintatészta univerzális, tökéletes alapja lehet édes és sós ételeknek egyaránt.

Nekem az egyik kedvenc fogásom a hortobágyi húsos palacsinta, személy szerint jobban szeretem a palacsintatésztát sósan, mint édesen. Nem is volt kérdés, hogy más sós töltelékeket is ki kell próbálnom.

Együtt sokkal finomabbak

A gomba és a spenót két megosztó alapanyag, mégis olyan jól működnek együtt, olyan tökéletes harmóniában vannak, hogy én is, aki különösebben egyikért sem rajong, nagy élvezettel falatoztam a párosukat. Ráadásul a sós kecskesajt és a friss zöldfűszerek is nagyon jól kiegészítik az ízeket, a gomba pedig le van pirítva, úgyhogy nem lesz gumis az állaga.

Fel lehet turbózni a tésztát is

A palacsinta receptje nem szerepel külön a leírásban, mindenki készítse el a szívének legkedvesebb verziót, de ha esetleg nincsen még bevált alapreceptetek, akkor itt találjátok a miénket. Mivel sós töltelék kerül bele, a tésztával is lehet játszani, fel lehet dobni fűszerekkel, sajtokkal. 

Gombás-spenótos palacsinta

töltöttpalirecept

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm gomba
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 opcionális friss kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 250 gramm friss spenót
  • 150 gramm kecskesajt (vagy más sós sajt)
  • opcionális tejföl
  • 12 darab palacsinta
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a gombát szeleteljük fel vékonyan, a petrezselymet aprítsuk össze, a spenótot vágjuk kisebb darabokra.

Olívaolajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a gombát, és körülbelül 10 percig puhítsuk. Amikor kezd barnulni, adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, keverjük össze alaposan 1 perc alatt.

Vegyük lejjebb a lángot, keverjük bele a spenótot is. Fedjük le a serpenyőt, 2 percig hagyjuk így, amíg a spenót megfonnyad. Vegyük le a tetőt, keverjük bele a petrezselymet, kakukkfüvet és a sajtot is, hogy kicsit megolvadjon.

Ha száraznak érezzük a tölteléket, kenjük meg a palacsintákat tejföllel és arra halmozzuk a spenótos-gombás keveréket, de ez csak opció. Töltsük meg a palacsintákat a töltelékkel, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük