Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevél, avagy dolmades: görög recept szerint
Ha kedveled a görög konyhát, vedd fel a repertoárodba a dolmadest, a zöldfűszeres, citromos töltelék mennyei, a szőlőlevél pedig még különlegesebbé teszi a fogást.
Bár a görög gyros is méltán népszerű, a szuvlakiról sem szabad megfeledkezni, a csirkenyárs nagyon ízletes és omlós. A pácnak köszönhetően vajpuha lesz a hús, a fűszerektől pedig isteni finom.
A marinád alapja olívaolaj, de megy bele citrom és fehérborecet is, ezek nem csak az ízéhez járulnak hozzá, puhítják is a csirkét. Ha nem tudsz beszerezni friss kaprot és petrezselymet, szárítottal is dolgozhatsz, de ebben az esetben felezd le a mennyiségeket.
Ha teheted, grillen süsd a csirkemellet, úgy füstös aromát kap, de ha nincs erre lehetőséged, serpenyőben készítve is nagyon finom lesz.
A csirkemellen kívül keverjük össze az összes hozzávalót. Sózzuk meg a pácot ízlés szerint.
A csirkemellet vágjuk 2-3 centis kockákra, majd forgassuk bele a pácba. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.
Ha van rá lehetőségünk, grillen süssük a szuvlakit, ha nincs, serpenyő is megteszi. Melegítsük elő a grillt kb. 200 fokon.
Húzzuk fel a bepácolt csirkekockákat az előzetesen beáztatott nyársakra, nagyjából 4-5 darab fér egyre.
Süssük a húst oldalanként 4-5 percig, mindig fordítsunk rajta egy negyedet.
Pitával, zöldségekkel, tzatzikivel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu