Görög joghurttal készítve lesz igazán finom a tzatziki: krémes, ízletes saláta húsok mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes salátát vagy mártogatóst a leggyakrabban előételként, pitával és olívabogyóval fogyasztják, de sült húsok mellé is jól illik.
A törökök kebab mellé szokták fogyasztani, a görögök szuvláki mellé, de gyrosba pakolva, vagy simán csak laposkenyérrel is jóízűen elfalatozzák. Mi, magyarok pedig bármilyen sült hús mellé kínáljuk. A tzatziki lényege, hogy jó hidegen, behűtve szervírozzuk, hogy az ízek kellően összeérjenek.
A tzatzikit különbözőféleképpen lehet ízesíteni, van, aki citromot használ, míg más borecetet, de a zöldfűszerek terén is megoszlanak a vélemények, akadnak olyanok, akik kaporral, míg mások mentával turbózzák fel a krémes különlegességet. Bár sokan tejföllel szokták egybekeverni, a legjobb, ha görög joghurttal készül az ízes finomság. A fokhagymával bátran bánjunk, a megadott mennyiségtől használhatunk többet, de ízlés szerint kevesebbet is, ahogy jólesik. A lényeg, hogy a saláta jó hidegen kerüljön az asztalra.
Görög joghurtos tzatziki
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 csokor kapor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 350 gramm görög joghurt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított uborkát lereszeljük, sózzuk, majd ráöntünk 1 evőkanállal a fehérborecetből, félretesszük.
A fokhagymagerezdeket a joghurtba reszeljük, hozzáadunk 1 evőkanál fehérborecetet és az olívaolajat, majd összekeverjük.
Az uborkából kinyomkodjuk a levet, majd a joghurtba keverjük a finomra aprított kaporral együtt, kóstoljuk, ízlésünk szerint sózzuk és borsozzuk. Tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images