Frissítő görögdinnye-saláta roppanós uborkával – Citromos öntettel készítsd

görögdinnyés uborkás saláta cover.jpg
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennél jobban semmilyen saláta nem frissít, a benne található gyümölcsnek és zöldségnek is nagyon magas a víztartalma.

Hőségben sokszor semmi mást nem kíván a szervezet, mint folyadékot, szilárd táplálék szinte le sem megy a torkunkon, vagy ha igen, minden újabb falattól elnehezültnek érezzük magunkat. Ilyenkor jön el a saláták ideje, amelyeket nyáron lehet igazán változatosan elkészíteni, hiszen óriási a választék idényzöldségekből. Gyakorlatilag mindegy, hogy miket pakolsz a tányérodra, akár színek szerint is teheted őket, biztosan nem fogsz tévedni. Azért, hogy ne szállj el a kalóriabevitellel, a nehéz majonézes öntet helyett keverj balzsamecetes vagy citrusos mártást, így tényleg alakbarát lesz az ételed.

Ha kicsit mégis tartalmasabbra vágysz, akkor érdemes tonhalat keverni a salátába, amelyhez szuperül illenek a zöldségek és a könnyed citrusos öntet. Ha pedig nem bonyolítanád túl, akkor készíts frissítő uborkasalátát, amit majonéz helyett tejföllel ízesíts. 

Természetesen a gyümölcssaláták se maradjanak ki, a görögdinnye is jó alapanyag, amelyhez nagyon jól illik a zöldség, például az uborka, amelynek szintén magas a víztartalma. Izgalmas hozzá még a sós feta, amelyet már csak egy kis fanyar citromos öntettel kell kikeverni és készen van a mediterrán stílusú salátád. 

Görögdinnye-saláta uborkával

görögdinnyés uborkás saláta recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 600 gramm görögdinnye
  • 1 darab kígyóuborka
  • 0.5 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 100 gramm feta sajt
  • díszítéshez mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A görögdinnyét magozzuk ki, majd kockázzuk fel. Az uborkát is vágjuk kockákra, a lilahagymát pedig egészen apróra. 

Egy tálban keverjük össze az apróra vágott lilahagymát a citromlével, hagyjuk állni 10 percet. Keverjük hozzá az olívaolajat, majd óvatosan forgassuk bele a kockára vágott uborkát és görögdinnyét. A tetejére morzsoljunk feta sajtot és díszítsük mentalevéllel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük