Még biztos sosem grilleztél salátát, pedig kéne - 5 perc alatt kész

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tavasztól nyárig történik meg az emberrel szinte heti rendszerességgel, hogy bedob egy fejes salátát a kosárba, majd onnan a hűtőbe, majd a következő másodpercben megfeledkezik róla. 

Szegény saláta néhány nap múlva, fonnyadtan és szomorúan kerül elő, hogy rövid, értelmetlen és szomorú élete a kukában végezze. Mindannyiunkkal megtörténik, de nem kell feltétlenül így alakulnia az elfelejtett saláták sorsának, van egy szuper mentőtechnológia, ami még a legfonnyadtabb fejeket is megmentheti.

De természetesen teljesen friss salátákból is el lehet készíteni, ha valaki épp tudatosabb korszakát éli. Ne riasszon senkit vissza az az íratlan szabály, vagyis inkább ősi megszokás, hogy salátát nem hőkezelünk, mert ez badarság. Gyerekkorunk rémes salátafőzelékeire sem szabad itt asszociálni, egészen másról van szó.

A saláta a hirtelen, magas hőmérsékletű pirítás hatására ropogós és friss marad, mégis édes, mély, karamellizált ízű lesz. A máskülönben semleges aromájú zöldség önálló egyéniséget kap, és ez ilyesmi azért nem történik meg minden nap. Nekem nem is kell más rá egy kis són túl, de aki továbbcifrázná, kísérletezhet fűszerkeverékekkel, magvakkal, ízesített olajokkal is. 

Grillezett fejes saláta

grillezett-fejes-saláta - 1

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 darab fejes saláta
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 2 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A saláta belső, szép kifejezéssel szívnek nevezett hányadát félbe vágjuk úgy, hogy a levelek ne essenek szét. Egy grillserpenyőt vagy más súlyosabb serpenyőt nagyon forróra, szinte füstölésig hevítünk. Egy kis olajat öntünk bele, majd a salátafejeket vágott felükkel lefelé helyezzük a serpenyőbe. Körülbelül 3-5 percig sütjük, míg meg nem pirul, majd kivesszük, sózzuk és azonnal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük