Omlós, fűszeres, grillezett sertéskaraj: annál finomabb, minél tovább áll a pácban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha attól félsz, hogy kiszárítod a húst, mindenképp csontos sertéskarajjal dolgozz, de vedd figyelembe, hogy több időbe telik, míg átjárja a fűszeres pác.
A grillhús sikere mindig a jó pácon múlik, de nem elég, ha finom marinádot készítesz, türelemre is szükséged lesz, minél tovább hagyod a fűszeres lében a húst, annál finomabb lesz. Különösen igaz ez a vastagabb hússzetelekre, például a csontos karajra, ennek nem elég 1-2 óra, egy egész éjszakát pihenjen a marinádban.
Hogy mi a pác szerepe? Egyrészt ízesít, hiszen a fűszerek beleivódnak a húsba, másrészt szaftosan tartja a karajt. Az alábbi marinád picit különlegesebb, de valódi ízbomba: szójaszósz, fokhagyma és citromlé alkotja, de hogy ne legyenek túlsúlyban a sós, savanykás ízek, cukor is kerül bele. Ha bizonytalan vagy a dolgodban, nem tudod, ízlene-e ez a kombináció, a citromlevet kisebb részletekben adagold hozzá, kóstold meg a pácot, de ne felejtsd el, hogy magában sokkal intenzívebb az íze, a húson jóval enyhébben fognak érződni az aromák.
Grillezett sertéskaraj
Hozzávalók 2 személyre
- 2 vastagabb szelet sertéskaraj (csontos)
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál oregánó
- 80 milliliter olívaolaj
- 60 milliliter citromlé
- 60 milliliter szójaszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Tegyünk a hús kivételével mindent egy tálba, alaposan keverjük őket össze.
A húst tegyük egy nagy méretű simítózáras zacskóba, majd öntsük rá a marinádot. Rázzuk picit össze, hogy mindenhol bevonja a húst. Szorítsuk ki az összes levegőt a zacskóból, majd tegyük be a hűtőbe minimum egy éjszakára.
Ha letelt az idő, vegyük ki a húst a pácból, majd hagyjuk pihenni a pulton, míg szobahőmérsékletű nem lesz.
Ha szobahőmérsékletű, dobjuk rá a forró grillre, majd a grillsütő hőfokától függően 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images