
Isteni, vajpuha csirkemellfilé grillen sütve: zöldfűszeres szósz borítja
A szósz nagyon aromás és karakteres, nem csak húshoz érdemes használni, sült zöldségekre kanalazva, de tésztával összeforgatva is mennyei.
Sertés szűzpecsenyét biztosan mindenki készített már sütőben, grillezve viszont lehet, hogy még nem sokan próbálták. Éppen ezért adta magát az ötlet, hogy ha már itt a grillszezon, kipróbáljunk valami újat is.
Ez a fogás egy különleges páccal készül, amelybe hagymapor, fokhagyma-granulátum és mustár is kerül. Ezeknek köszönhetően az ízélmény legalább olyan ütős lesz, mintha a sütőben készítettük volna, csak még egy plusz füstös aromát is kap!
Egy tálban keverjük össze az almaecetet, a dijoni mustárt, a barna cukrot, két evőkanál olívaolajat, a hagymaport, a sót, a fokhagyma-granulátumot és a borsot. Öntsük a keveréket egy nagy zacskóba.
Tisztítsuk meg a húst, távolítsuk el a zsíros részeket, majd tegyük a zacskóba. Zárjuk le, és alaposan forgassuk meg a húst a pácban, akár bele is masszírozhatjuk.
Tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára - de akár egy teljes éjszakára is. Grillezés előtt még egyszer masszírozzuk át a zacskóban a húst.
A grillezéshez kenjük meg a maradék olajjal a grillrácsot, hogy a hús ne ragadjon le.
Melegítsük fel a grillt magas hőfokra, kb. 260 fokra.
Vegyük ki a húst a zacskóból és tegyük rá a grillrácsra. Süssük minden oldalát 1-2 percig, amíg kéreg nem képződik rajta.
Ezután csökkentsük a hőt kb. 175 fokra, csukjuk le a grillező fedelét, ha van, és süssük további 12 percig.
Ha szükséges, forgassuk meg sütés közben a húst. A belső hőmérsékletnek el kell érnie a 60 fokot, amit húshőmérővel tudunk ellenőrizni.
Ha elérte a hús a kívánt hőfokot, vegyük le a grillről és pár percig pihentessük, mielőtt ízlés szerint felszeletelnénk.
Tálaljuk krumplipürével, coleslaw salátával vagy bármilyen más, vegyes zöldsalátával.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu