Isteni, vajpuha csirkemellfilé grillen sütve: zöldfűszeres szósz borítja

zoldfuszeres-csirkemell
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szósz nagyon aromás és karakteres, nem csak húshoz érdemes használni, sült zöldségekre kanalazva, de tésztával összeforgatva is mennyei.

Megérkezett a jó idő és vele együtt a grillszezon! A csirke melle és combja mindig népszerű választás, ha grillezésről van szó, azonban nem mindegy, hogyan készíted el őket.

Ha a csirkemell mellett döntesz, fontos, hogy pácold be a húst, így egyrészt szaftos, másrészt sokkal ízletesebb lesz. Minél többet áll a marinádban, annál finomabb lesz, így nem érdemes spórolni az időn, legalább egy éjszakára hagyd benne. 

A pác jelen esetben egy zöldfűszeres szósz, amit chimichurri néven is ismerhetsz. Ez a zöldfűszeres, picit pikáns és enyhén csípős argentin szósz mindent feldob: az alábbi receptben marinádként használjuk, de a hús mellé is érdemes kanalazni belőle.

Grillezett csirkemell zöldfűszeres szósszal

zoldfuszeres-csirkemell2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 csokor koriander
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek friss oregánó (vagy 1 tk. őrölt)
  • 1 db mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db jalapeño
  • 1 ek lime-lé (vagy citromlé)
  • 1 ek vörösborecet
  • 120 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 kg csirkemellfilé
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket, ha nagyon vastagok, vágjuk hosszában félbe.

A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra. A jalapeñót vágjuk félbe, a magházát kapjuk ki.

Tegyük aprítógépbe a zöldfűszereket a hagymákkal és a jalapeñóval együtt, dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a lime-levet, az olajat és az ecetet, dolgozzuk egybe. Mikor már szinte pürés az állaga, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkemellfiléket tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket, majd öntsük rá a zöldfűszeres szósz kb. negyedét. Forgassuk vele egybe, hogy minden darabot bevonjon. Fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe legalább 8, de inkább 20 órára.

Melegítsük fel a grillt közepes-magas fokozaton (180-200 fokon). Várjuk meg, míg teljesen felforrósodik, majd tegyük rá a bepácolt csirkemelleket. A vastagságuktól függően oldalanként 4-5 percig süssük őket.

A maradék szósszal meglocsolva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük