Fűszeres darált hússal töltött tésztabatyu: a grúz khinkali különlegesen finom

khinkali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár időigényes az elkészítése, megéri a fáradságot, isteni finom és nagyon különleges a grúz tésztabatyu.

A khinkali egy nagyon népszerű, grúz töltött tésztabatyu, amit legtöbbször darált hússal vagy sajttal, krumplival töltenek meg. Grúzia egyik nemzeti ételéről van szó, azonban mivel az ország 12 régióból áll, mindenhol picit másként készítik.

A tészta egyes helyeken csak vízből és lisztből, máshol tojással készül. A darált húsos töltelék disznó- és marhahúsból áll vegyesen, de egyes helyeken bárányból is készítik. A fűszerezése egyszerű, só, bors, paprika, kömény, esetleg hagyma kerül bele, de utóbbit sokszor el is hagyják. A töltelék lényege a víz, hogy szaftos, leveses legyen a hús, a vizet bele kell nyomkodni, gyúrni, ez adja az étel különlegességét.

A formázása sem mindennapi, harmonikaszerűen kell összecsipkedni a tésztát, a hagyomány szerint legalább 19 ráncot kellene rátenni. A khinkali elfogyasztása is különleges - éppen a leveses töltelék miatt -, először meg kell fogni a csúcsánál, majd bele kell harapni a tészta oldalába, kiszívni a levet, utána lehet összevágni a batyut.

Khinkali

khinkali2

Hozzávalók 30 darabhoz

Tészta

  • 1.4 kilogramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 450 milliliter meleg víz

Töltelék

  • 350 gramm darált marhahús
  • 350 gramm darált sertéshús
  • ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál kömény
  • 2 kis fej hagyma
  • 500 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Öntsünk 1,1 kilogramm lisztet egy nagy tálba. Csináljunk egy mélyedést a liszt közepébe, adjuk hozzá a tojásokat, majd a meleg vizet. Kezdjük el összekeverni kézzel a hozzávalókat, középről induljunk, kifelé haladjunk, míg az összes lisztet bele nem gyúrjuk a tésztába. Ha a tészta összeállt, szedjük ketté. 

Készítsünk elő egy deszkát, enyhén lisztezzük meg, majd borítsuk rá a tészta egyik felét, szórjunk a tetejére lisztet. Kezdjük el a tésztát dagasztani, míg egészen homogén, rugalmas, de szilárd nem lesz. Ha kész, nyújtsuk ki kb. 1 centiméter vastagtságúra.

Egy pohár szájával szaggassunk a tésztából kb. 6-7 centiméter átmérőjű köröket. A felesleges tésztát gyúrjuk össze ismét, majd szaggassuk ki újra. Járjunk el így a tészta másik felével is.

A kis köröket nyújtófával nyújtsuk egészen vékonyra, kb. 20 centiméter átmérőjűre, nagyjából 30 darab lesz belőle.

Töltelék:

A kétféle darált húst, a fűszereket és az apróra vágott hagymát keverjük össze egy tálban. Kézzel gyúrjuk úgy, hogy folyamatosan adagolunk hozzá 25 milliliter vizet, míg az összes víz el nem fogy. Alaposan gyúrjuk, nyomjuk a húst, dolgozzuk össze a folyadékkal, az a lényeg, hogy minél levesesebb legyen. 

Összeállítás:

Tegyünk 1 evőkanálnyi tölteléket - lével együtt - a tésztakör közepére. A hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével kezdjünk el redőket, ráncokat képezni a tésztából harmonikaszerűen, míg batyuvá nem áll össze. A tetejét nyomjuk picit össze, akár egy picike tésztadarabbal zárjuk le.  A kész khinkalikat tegyük egy liszttel megszórt tálcára.

Forrásban lévő, bő sós vízben főzzük ki őket 12-15 perc alatt. Egyszerre maximum 10-15-t tegyünk a vízbe. 

Rögtön, melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük