Elegáns és finom desszert a Gundel-palacsinta – A dió két textúrában kerül a tésztába

gundelcuver
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hazánk leghíresebb palacsintája, édes, diós töltelékkel töltve, csokimázzal nyakon öntve, igen, ez a Gundel-palacsinta.

A palacsinta olyan serpenyőben készült tészta, amely ezerarcú, rengeteg módon tálalhatjuk, mennyei desszertek, elő- és főételek is kivitelezhetőek belőle. A világon szinte mindenki szereti, országonként eltérő, különleges palacsinták várnak a kísérletező kedvű rajongókra. Mi most maradjunk hazánk közkedvelt változatánál, Gundel Károly világhírű palacsintáját fogjuk elkészíteni, igaz, nem az eredeti recept alapján.

Gundel ikonikus desszertjében a töltelékbe mazsola és reszelt narancs- vagy citromhéj is kerül, a csokimázba pedig rumot csorgatnak. Én mazsolát nem szoktam használni, ugyanis az az öcsém ősellensége, nem eszik meg semmilyen desszertet, amibe az aszalt csemege kerül. Az eredeti receptben étcsokoládéból készül a máz, de mivel nálunk az sem túl népszerű, egyszerűen tejcsokira cseréltem.

Arra viszont odafigyelek, hogy a dió két textúrában kerüljön a palacsintába. Az egyik felét nagyon finomra, a másikat pedig durvára daráljuk, így a szánkban egyszerre lesz érezhető a dió krémessége és roppanóssága. Ha vágyunk még egy kis plusz kalóriára, tálalásnál tejszínhabot kínálhatunk mellé.

Gundel-palacsinta

gundelct

Hozzávalók 6 személyre

Palacsintatészta:

  • 2 darab tojás
  • 25 dekagramm liszt
  • 4 deciliter tej
  • 4 evőkanál olaj (tésztába)
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék és máz:

  • 25 dekagramm dió
  • 20 dekagramm kristálycukor
  • 1 csipet fahéj
  • 400 gramm tejcsokoládé
  • 400 milliliter tejszín
  • 2 evőkanál rum
Recept idők

Elkészítés:

A palacsintatészta készítésével kezdünk. Keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk egy csipet sót, egy csomag vaníliás cukrot, habosra keverjük, ezután a liszt és a tej következik, illetve 2 evőkanál olaj. A masszát keverjük csomómentesre, lehetőleg sűrű, de folyós legyen. Fedjük le, legalább fél óráig pihentessük a tésztát.

Pihenőidő után indulhat a palacsintasütés. A serpenyőt enyhén kenjük ki olajjal vagy vajjal, ha szükségét érezzük, mikor már forró, mérjük bele a tésztát merőkanál segítségével, majd a tészta mindkét oldalát süssük világos barna színűre.

A diót pirítsuk meg, utána az egyik felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára.

A tejszínt forraljuk fel a cukorral, ezután vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 1 csipet fahéjat, keverjük bele a diót és a rumot.

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá kevés tejet vagy tejszínt is.

A palacsintatésztákat töltsük meg a diós töltelékkel, tekerjük vagy hajtsuk háromszög alakúra, tálalásnál bőségesen öntözzük meg csokimázzal. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük