![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Elegáns és finom desszert a Gundel-palacsinta – A dió két textúrában kerül a tésztába
![gundelcuver](https://kep.index.hu/1/0/3083/30833/308338/30833881_2367141_ac9ebd9289af2deb3609e1add64366b2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hazánk leghíresebb palacsintája, édes, diós töltelékkel töltve, csokimázzal nyakon öntve, igen, ez a Gundel-palacsinta.
A palacsinta olyan serpenyőben készült tészta, amely ezerarcú, rengeteg módon tálalhatjuk, mennyei desszertek, elő- és főételek is kivitelezhetőek belőle. A világon szinte mindenki szereti, országonként eltérő, különleges palacsinták várnak a kísérletező kedvű rajongókra. Mi most maradjunk hazánk közkedvelt változatánál, Gundel Károly világhírű palacsintáját fogjuk elkészíteni, igaz, nem az eredeti recept alapján.
Gundel ikonikus desszertjében a töltelékbe mazsola és reszelt narancs- vagy citromhéj is kerül, a csokimázba pedig rumot csorgatnak. Én mazsolát nem szoktam használni, ugyanis az az öcsém ősellensége, nem eszik meg semmilyen desszertet, amibe az aszalt csemege kerül. Az eredeti receptben étcsokoládéból készül a máz, de mivel nálunk az sem túl népszerű, egyszerűen tejcsokira cseréltem.
Arra viszont odafigyelek, hogy a dió két textúrában kerüljön a palacsintába. Az egyik felét nagyon finomra, a másikat pedig durvára daráljuk, így a szánkban egyszerre lesz érezhető a dió krémessége és roppanóssága. Ha vágyunk még egy kis plusz kalóriára, tálalásnál tejszínhabot kínálhatunk mellé.
Gundel-palacsinta
![gundelct](https://kep.index.hu/1/0/3083/30833/308339/30833943_2e93eb8b531ba5b8637df9114ebe9d97_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Palacsintatészta:
- 2 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 4 deciliter tej
- 4 evőkanál olaj (tésztába)
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelék és máz:
- 25 dekagramm dió
- 20 dekagramm kristálycukor
- 1 csipet fahéj
- 400 gramm tejcsokoládé
- 400 milliliter tejszín
- 2 evőkanál rum
Elkészítés:
A palacsintatészta készítésével kezdünk. Keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk egy csipet sót, egy csomag vaníliás cukrot, habosra keverjük, ezután a liszt és a tej következik, illetve 2 evőkanál olaj. A masszát keverjük csomómentesre, lehetőleg sűrű, de folyós legyen. Fedjük le, legalább fél óráig pihentessük a tésztát.
Pihenőidő után indulhat a palacsintasütés. A serpenyőt enyhén kenjük ki olajjal vagy vajjal, ha szükségét érezzük, mikor már forró, mérjük bele a tésztát merőkanál segítségével, majd a tészta mindkét oldalát süssük világos barna színűre.
A diót pirítsuk meg, utána az egyik felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára.
A tejszínt forraljuk fel a cukorral, ezután vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 1 csipet fahéjat, keverjük bele a diót és a rumot.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, adhatunk hozzá kevés tejet vagy tejszínt is.
A palacsintatésztákat töltsük meg a diós töltelékkel, tekerjük vagy hajtsuk háromszög alakúra, tálalásnál bőségesen öntözzük meg csokimázzal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!