Rumos gyömbértorta: tökéletes süti a délutáni tea mellé

gyombertorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyömbértorta elsőre furcsán hangozhat, ez a recept azonban garantáltan kellemes meglepetést okoz majd!

A gyömbértorta elkészítése picit időigényes, de minden ráfordított percet megér! Néhány különlegesebb alapanyagra is szükség lesz hozzá a rum és a kandírozott gyömbér mellett, mint például a muscovado cukor, a melasz és az arany szirup. Ezek közül egyik sem túl drága alapanyag, és gasztroboltokban beszerezhetők.

Az arany szirup elkészítését meg is osztjuk veletek, hogyha valaki vállalkozószellemű lenne, akkor legyen egy ilyen hozzáadott értéke is a sütinek. 

Gyömbértorta

gyombertorta

Hozzávalók 12 szelethez

A tortához:

  • 70 g sózatlan vaj
  • 120 g muscovado cukor (nádcukor)
  • 150 g fekete melasz
  • 150 g arany szirup
  • 2 db tojás
  • 70 ml rum
  • 230 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt szegfűbors
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet
  • 80 g kandírozott gyömbér

Az arany sziruphoz:

  • 500 g cukor
  • 500 ml víz
  • 0.5 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy legalább egy liter űrtartalmú, magas falú, téglalap alakú formát, majd béleljük ki sütőpapírral. 

Készítsük el az arany szirupot. Ehhez egy lábosban keverjünk össze 100 gramm cukrot és 2 evőkanál vizet, majd kezdjük el karamellizálni. Ha már alakul a karamell, aranybarna a színe, öntsük hozzá a maradék vizet és cukrot, majd adjuk hozzá a citromot is. 

Forraljuk a szirupot kb. 20 percig. Ezután vegyük ki a citromot, a szirupot pedig porciózzuk csatos üvegbe, és várjuk meg, amíg kihűl. Ezzel el is készült az arany szirup. A recepthez csak 150 g kell belőle, a többit légmentesen lezárva tároljuk, máshoz még jól fog jönni.

Ezután a vajat, a cukrot, a melaszt és a 150 g arany szirupot tegyük egy lábasba, és kis lángon kezdjük el melegíteni.

Egészen addig melegítsük, amíg egyneművé olvadnak, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a kihűlt keverékhez a rummal egyetemben. 

Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport, a szegfűborsot, a gyömbért és a sót. Keverjük össze őket, majd formázzunk egy mélyedést a közepére. 

A lábosban lévő olvasztott keveréket öntsük bele a mélyedésbe, és keverjük szép simára a liszttel. 

A végén keverjük bele az apróra vágott gyömbért is. 

A tésztát öntsük bele a korábban előkészített tepsibe. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a sütit, és süssük kb. 50 percig.

Ha a süti teteje ránézésre túl gyorsan pirulna, fedjük le alufóliával. 

A kisült süteményt hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd evőkanállal merjünk rá ízlés szerint az arany szirupból (kb. 3-4 evőkanál).

A megmaradt szirupot hűtőben tárolva, 2 héten belül, még máshoz is felhasználhatjuk.

A sütit, ha nem azonnal fogyasztjuk, tegyük légmentesen záródó edénybe, amelyben 2 hétig is eláll a hűtőben. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük