Barna mártás vegán módra: mennyei, elronthatatlan öntet egyszerűen
Ez a mártás tele van aromás fűszerekkel, és annyira gazdag az ízvilága, hogy senki sem fogja hiányolni belőle a húst!
A barna mártás az alapszószok közé tartozik, és bár nagyon ritkán fogyasztjuk, mert időigényes az elkészítése, szerencsére ebből is létezik gyorsított verzió!
Az eredeti barna mártás a húsos csontok pirításával indul, majd azok lassú tűzön történő főzésével folytatódik, végül a leszűrt lé sűrítésével zárul. Ehhez képest az alábbi receptben átugorjuk az első két fázist, és marhaalaplével dolgozunk. Ebből érdemes jó minőségűt beszerezni, és nem leveskockával dolgozni!
Mivel az alap így már megvan, csak sűrítenünk kell: ehhez lisztből és vajból készítünk rántást, majd simán sóval, borssal és hagymával ízesítjük. Több fűszerre nem lesz szükség, ha jó minőségű az alaplé, annak a húsos-zöldséges íze fog dominálni.
A vajat dobjuk egy kisebb lábasba, olvasszuk meg. Szórjuk rá a lisztet, kevergessük, pirítsuk 2 percig.
Folyamatos kevergetés mellett, lassú sugárban öntsük fel az alaplével. Keverjük egybe, míg csomómentes nem lesz, majd adjuk hozzá a fűszereket.
Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd főzzük 2-3 percig, míg szépen besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu