Krémes, angol petrezselyemszósz: besamel az alapja

petrezselyemszosz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a régimódi, lassan feledésbe merülő szószt egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és mindössze 5 hozzávalóból készül.

A petrezselyem egy remek fűszernövény ahhoz, hogy egy egyszerű szósznak különleges ízt kölcsönözzön. Csupán rengeteg zöldfűszer, némi vaj, mustár, tej és liszt kell hozzá, no meg 20, ráérősebb perc a konyhában bíbelődni.

Eme gyors szósz kiválóan passzol sült halhoz és sonkához is, ráadásul citromlével, reszelt parmezánnal vagy más zöldfűszerekkel kiegészítve is pazar mártás készül belőle.

Krémes petrezselyemszósz

petrezselyemszosz

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 25 g vaj
  • 20 g liszt
  • 1.5 tk mustár
  • 250 ml tej
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A petrezselymet mossuk meg, csepegtessük le, aprítsuk fel, majd tegyük félre.

Egy közepes lábasban, közepes lángon olvasszuk fel a vajat.

A felolvadt vajhoz adjuk hozzá a lisztet és a mustárt, majd alaposan keverjük össze, hogy sűrű masszát kapjunk belőle. 

Főzzük alacsony lángon 2-3 percig ezt a krémes pasztát, figyelve rá, hogy nehogy leégjen. 

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tejet.

Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük tovább 5 percig, gyakori keverés mellett. Fontos, hogy ne legyen csomós a szósz. 

Ha a szósz túl sűrű lenne, további tej hozzáadásával lazíthatunk rajta.

Ezt követően adjuk hozzá a korábban felaprított petrezselymet, és alaposan keverjük össze.

Ízlés szerint adjunk hozzá ezen a ponton sót és frissen őrölt borsot, majd kóstoljuk meg, hogy szükséges-e még tovább ízesítenünk.

A szószt ezután tartsuk melegen, nagyon alacsony lángon, hogy tálaláskor krémes legyen.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük