Barna mártás vegán módra: mennyei, elronthatatlan öntet egyszerűen
Ez a mártás tele van aromás fűszerekkel, és annyira gazdag az ízvilága, hogy senki sem fogja hiányolni belőle a húst!
A klasszikus barna mártás az 5 alapmártás egyike, és mind közül talán az egyik legbonyolultabb és időigényesebb az elkészítése: hagyományosan borjúcsontok, zöldségek és fűszerek hosszadalmas főzésével érik el a kívánt krémes állagot. Hús nélkül is érdemes azonban nekiállnod, mert állati eredetű alapanyagok nélkül is fenséges szószt készíthetsz – sokkal rövidebb idő alatt.
Ehhez pedig olyan, az eredeti receptben nem szereplő hozzávalókra lesz szükséged, mint a karakteresebb ízű shiitake gomba (vagy más aromásabb erdei fajták, mint a tinóru vagy a vargánya), a szójaszósz és a vörösbor. Fűszerek közül is érdemes többfélét használni: én a kakukkfüvet, a rozmaringot és a petrezselymet választottam.
Vegán barna mártás
Hozzávalók 6 személyre
- 3 ek olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
- 300 g shiitake gomba felszeletelve
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 150 ml száraz vörösbor
- 2 közepes sárgarépa lereszelve
- 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
- 1 ek friss rozmaring apróra vágva
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 500 ml zöldségalaplé
- 100 ml növényi főzőkrém
- 2 ek sörélesztőpehely
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek balzsamecet
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a shiitake gombát, és közepes hőfokon, időnként átkeverve pirítsuk aranybarnára 10 perc alatt.
Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk további 1 percig, majd öntsük fel a vörösborral. Főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen elpárolog, majd adjuk hozzá a reszelt répát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a sót és a borsot, öntsük fel az alaplével, és 5-6 perc alatt főzzük a répát puhára.
Közben egy kis tálban a kukoricakeményítőt és a sörélesztőt keverjük csomómentesre a főzőkrémmel, és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel, és ha a mártás szépen besűrűsödött, ízesítsük a szójaszósszal, balzsamecettel és a friss petrezselyemmel.
Vegyük le a tűzről, és botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ízlés szerint sózzuk. Még melegen fogyasszuk, krumplipürével, kenyérgombóccal, krumpligombóccal, tésztafélékkel, zöldségfasírttal kombináljuk.
-
2024-03-10 08:36:01
-
2024-02-20 10:16:01
-
2024-01-31 10:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!