Barna mártás vegán módra: mennyei, elronthatatlan öntet egyszerűen

Vegan-barna-martas-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mártás tele van aromás fűszerekkel, és annyira gazdag az ízvilága, hogy senki sem fogja hiányolni belőle a húst!

A klasszikus barna mártás az 5 alapmártás egyike, és mind közül talán az egyik legbonyolultabb és időigényesebb az elkészítése: hagyományosan borjúcsontok, zöldségek és fűszerek hosszadalmas főzésével érik el a kívánt krémes állagot. Hús nélkül is érdemes azonban nekiállnod, mert állati eredetű alapanyagok nélkül is fenséges szószt készíthetsz – sokkal rövidebb idő alatt.

Ehhez pedig olyan, az eredeti receptben nem szereplő hozzávalókra lesz szükséged, mint a karakteresebb ízű shiitake gomba (vagy más aromásabb erdei fajták, mint a tinóru vagy a vargánya), a szójaszósz és a vörösbor. Fűszerek közül is érdemes többfélét használni: én a kakukkfüvet, a rozmaringot és a petrezselymet választottam.

Vegán barna mártás

Vegan-barna-martas

Hozzávalók 6 személyre

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 300 g shiitake gomba felszeletelve
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 150 ml száraz vörösbor
  • 2 közepes sárgarépa lereszelve
  • 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 ek friss rozmaring apróra vágva
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 100 ml növényi főzőkrém
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a shiitake gombát, és közepes hőfokon, időnként átkeverve pirítsuk aranybarnára 10 perc alatt.

Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk további 1 percig, majd öntsük fel a vörösborral. Főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen elpárolog, majd adjuk hozzá a reszelt répát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a sót és a borsot, öntsük fel az alaplével, és 5-6 perc alatt főzzük a répát puhára.

Közben egy kis tálban a kukoricakeményítőt és a sörélesztőt keverjük csomómentesre a főzőkrémmel, és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel, és ha a mártás szépen besűrűsödött, ízesítsük a szójaszósszal, balzsamecettel és a friss petrezselyemmel.

Vegyük le a tűzről, és botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ízlés szerint sózzuk. Még melegen fogyasszuk, krumplipürével, kenyérgombóccal, krumpligombóccal, tésztafélékkel, zöldségfasírttal kombináljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük