Gyors mediterrán paradicsomleves: cukor és betűtészta nélkül is isteni!
Olasz meló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A paradicsomleves mindenhogy finom, szeretem a klasszikus, betűtésztás verzót, bár szerintem az is cukor nélkül a legjobb
Szeretem a jéghideg, darabos-spanyolos, kenyérrel gazdagított gazpachot. És imádom ezt az olaszos, bazsalikomos változatot, ami mellé annyira jól passzolnak a kis sajtos kifli szeletkék.
Nyáron friss, érett szabadföldi paradicsomból a legjobb, télen darabolt paradicsom konzervből lesz finomabb, azt legalább akkor tették el, amikor szezonja volt. A félig zöld, vízízű, savanyú holland paradicsomszörnyekből viszont nem nagyon érdemes nekiállni, annak akkor se lesz finom, mély paradicsomíze, ha a fejünk tetején táncolunk.
A friss bazsalikom szerencsére egyre kevésbé ritkaság, a meleg hónapokban gyakorlatilag bárhol megél egy cserépben, ha nem felejtjük el öntözni, és pár naponta lecsipkedjük róla az alakuló bimbókat (ha vannak), hogy azok helyett inkább a leveleit fejlessze.
Ha télen látunk neki, és szerencsénk van a hiper-szuperek készletével, szintén megéri beruházni egy növénybe, a friss bazsalikom ízének csak halvány utánzata a szárított fűszer. De persze ha csak az van, hát az van, na bumm,
Mediterrán paradicsomleves cukor nélkül
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 darab közepes krumpli
- 8 darab érett, közepes méretű paradicsom
- 1 marék friss bazsalikom
- 4 darab kifli vagy bagett
- 15 dekagramm gouda, cheddar vagy hasonló sajt
Elkészítés:
2. Egy másik edényben az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon, lassú-közepes lángon üvegesre pároljuk.
3. A paradicsomokat meghámozzuk. Ehhez a héjukat éles késsel X alakban bemetsszük, és a paradicsomokat a forrásban lévő vízbe dobjuk. Fél-egy perc után kiemeljük őket, ekkor már könnyedén lehúzható a héjuk.
4. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és rádobjuk a hagymákra, átforgatjuk, kicsit sülni hagyjuk.
5. Amíg a krumpli melegszik a hagymákon, felkockázzuk a meghámozott paradicsomokat, nem kell kicsire!
6. A lábosba dobáljuk a paradicsomot, felöntjük 8 deci vízzel, sózzuk (1-1,5 tk), és az egészet addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, ez nagyjából 10 perc.
7. Ezt a tíz percet felhasználjuk a sajtos pirítós elkészítésére: kifli (vagy bagett) karikákra reszelt sajtot szórunk, és sütőpapíros tepsin, 200 fokos sütőben körülbelül 5 perc alatt megpirítjuk. Utána kivesszük, és kicsit pihenni hagyjuk.
8. Ha a krumpli puha, a levest botmixerrel teljesen simára turmixoljuk, beleszórjuk a friss bazsalikomot, és azzal már csak egy percig főzzük. (Ha valakit zavar, hagyja egyben a bazsalikomágat, úgy könnyű kikerülni a tálalásnál)