Fahéjas, habos szilvás sütemény: ebből biztos a repeta

szhscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz legszebb ajándéka a szilva, süss, főzz belőle bátran, hidd el, a családod is imádni fogja.

A szilvában az a legjobb, hogyha nem magában szeretnéd fogyasztani, simán főzhetsz és süthetsz is belőle. A nagy kedvenc szilvás gombóc mellett levest vagy köretet is készíthetsz a gyümölcsből, a süteményválaszték pedig nagyon színes.

A szilva remek párost alkot a fahéjjal, ezért érdemes egybeforgatni vele, mielőtt a tésztára terítenéd. Ha kicsit feldobnád a gyümölcsöt, akkor 1-2 evőkanál rum is kerülhet rá, elképesztően finom lesz tőle. A sütemény különlegessége, hogy miután elkészült, csábító, tojásfehérjéből vert habkorona kerül rá. A habbal csak néhány percig süsd a desszertet, amíg szép aranybarna színt kap.

A habos tető biztosan nem ismeretlen, ha szereted a régi sütiket, almás pitén is találkozhattál vele, de a Kata-szelet tetejére is rákerül. 

Habos szilvás sütemény

hszsct

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 30 dekagramm finomliszt
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 deciliter tej
  • 10 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm porcukor
  • 4 darab tojássárgája

Töltelék:

  • 50 dekagramm szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Tetejére:

  • 4 darab tojásfehérje
  • 20 dekagramm porcukor
  • 1 evőkanál citrom (leve)
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

A 2 evőkanál cukrot és a fahéjat forgassuk egybe.

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, keverjük egybe a fahéjas cukorral.

Tészta:

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal. 

A lisztet, sütőport, sót szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe, majd csorgassuk hozzá a tejet, utána a tojássárgás keveréket.

A masszát simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a cukros, fahéjas szilvát egyenletesen oszlassuk el a tetején.

A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 30-40 percig süssük (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).

Tetejére:

A maradék tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, közben adagoljuk a cukrot folyamatosan, végül a citromlevet is adjuk hozzá.

A megsült sütemény tetejére kenjük rá a tojáshabot, majd néhány percre toljuk vissza a sütőbe (3-5 perc), amíg a hab megszárad, szép színt ölt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük