![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Régi kedvenc a mama receptes füzetéből – A szépséges Kata szelet mindenkit elvarázsol
![kszcoverk](https://kep.index.hu/1/0/3541/35415/354158/35415887_2709403_85db042dff0b965bd4d458088c25c1fb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A legtöbb családi receptes füzet féltve őrzött lapjain megbújik néhány férfi vagy női nevű desszert, melynek hallatán kedves emlékek elevenednek fel az édesszájúak előtt.
A hagyományos, régi desszertek közül jó néhány férfi vagy női nevet visel, a leghíresebb édes szeletek az Anikó, Tamás, Lajcsi, Részeges Izidor vagy épp a csodálatos tojásfehérjehabbal borított Kata szelet.
Nálunk minden családi eseményen az asztalra kerül a mutatós sütemény, amit valamiért anyukám egy időben Zsuzsi szeletként mutatott be a vendégeknek, a kóstolók pedig megint más néven, anyukám után Ági szeletnek hívták.
A háromlapos süteményt a töltelék és a tetején elterülő tojásfehérjehab teszi különlegessé. A három lapból egyet a töltelékbe kell morzsolni, rummal, baracklekvárral és vaníliás pudinggal kell krémesre keverni, ezektől fantasztikus íze lesz. A tojáshabot vízgőz felett szokták fényesre verni, utána pedig a süti tetejére simítani, én azonban múltkor csak simán, robotggépel vertem fel, majd a sütit visszatoltam pár percre a sütőbe a habbal a tetején, amíg szépen megbarnult.
Kata szelet
![kszct](https://kep.index.hu/1/0/3541/35415/354159/35415931_06e9f60c09574e9a1d12a837370fa175_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
A tésztához:
- 15 dekagramm vaj
- 15 dekagramm cukor
- 55 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1.5 deciliter tej
- 5 darab tojássárgája
A töltelékhez:
- 3 deciliter tej
- 15 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dekagramm vaj
- 5 dekagramm kakaó (cukrozatlan)
- 38 milliliter rum
- 15 dekagramm baracklekvár
- baracklekvár a kenéshez
A tetejére:
- 5 darab tojásfehérje
- 25 dekagramm cukor
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet a sütőporral keverjük el.
A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgákat a lisztes-sütőporos keverékkel együtt. Annyi tejet öntsünk hozzá (1-1,5 deciliter), hogy jól formázható tésztát tudjunk belőle gyúrni, majd formázzuk cipóvá, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 30 percre pihenni.
A tésztacipót tegyük enyhén lisztezett felületre, majd osszuk 3 egyenlő részre, mindegyik darabból nyújtsunk körülbelül 30x30 centiméteres lapot, majd a sütőlap (tepsi) hátoldalára tegyünk sütőpapírt, arra a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt a lapokat egyenként süssük aranybarnára. A három lap közül az egyiket törjük össze még melegen. A másik két lapot hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A krém:
2 deciliter tejet a cukorral forraljunk fel, a maradék tejben keverjük el a vaníliás pudingport, majd sűrítsük be vele a felforralt tejet. Amikor kihűlt, keverjük bele a vajat, kakaót, rumot, tésztamorzsát és a baracklekvárt (több is lehet belőle, amennyit felvesz a massza), a lényeg, hogy kenhető, sűrű massza legyen a végeredmény.
Töltés:
Az egyik lapot érdemes megkenni enyhén baracklekvárral, majd azon eloszlatni a tölteléket, utána a tetejére rátenni a másik lapot.
A tetejére:
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett verjük sűrű, fényes habbá, majd kenjük a sütemény tetejére. A sütit hűtőben kell tárolni, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!