Isteni finom, habos almás pite: az édes töltelékre roppanós tojáshab kerül

hapcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyiféle almás pitére soha nem lehet ráunni, mindig jöhet belőle egy szelet, néha azonban jólesik változtatni a megszokott recepten.

A habos-almás pite abban különbözik a megszokottól, hogy a töltelék tetején tojáshab terül el. A mutatós sütemény látványra is lenyűgöző, összefut a nyál az ember szájában.

Más különbség is van a habos almás és a nagyiféle pite közt, a habos almás tésztája nem linzeralapú, hanem kevert, ráadásul fahéj is kerül bele. Az elkészítése nem nehéz, talán csak a tojásfehérjehab összeállítása lesz picit macerásabb.

Az almás töltelék készítésénél sem a megszokott módon kell eljárni, a gyümölcs húsát le kell reszelni, majd össze kell melegíteni a vajjal, cukorral, citrom levével, héjával és a fahéjjal. A végeredmény mindenkit elvarázsol majd, a család minden tagja repetázni fog a süteményből.

Habos-almás sütemény

hapct

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 20 dekagramm vaj
  • 15 dekagramm porcukor
  • 4 darab tojás
  • 0.5 darab citrom héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 25 dekagramm liszt

A töltelékhez:

  • 5 darab alma
  • 3 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 darab citrom leve és héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál baracklekvár

A tetejéhez:

  • 5 darab tojásfehérje
  • 25 dekagramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:

A lisztet a fahéjjal és a sütőporral keverjük egybe.

A puha vajat és a porcukrot keverőtálban keverjük habosra, utána egyesével keverjük bele az egész tojásokat, a reszelt citromhéjat és a lisztes keveréket, majd keverjük sima tésztává. A masszát simítsuk 20x30 centiméteres, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe, 170 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük meg (tűpróbát alkalmazzunk).

Várjuk meg, míg kihűl a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tegyük vissza a tepsibe.

Töltelék:

A meghámozott, megmosott almákat reszeljük le, tegyük lábasba, adjuk hozzá a vajat, cukrot, citromhéjat és -levet, fahéjat, majd az egészet forraljuk egybe, pároljuk barnára 4-5 perc alatt.

A tésztalapot kenjük meg lekvárral, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket.

A tojásfehérjéket a porcukorral verjük kemény habbá, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amikor elfogy a cukor, vízgőz fölé helyezett fémedényben verjük tovább addig, amíg sűrű és fényes habot kapunk.

A tojásfehérjehabot egyenletesen kenjük el az almatölteléken, 170 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 8-10 perc alatt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük