![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
Isteni finom, habos almás pite: az édes töltelékre roppanós tojáshab kerül
![hapcover](https://kep.index.hu/1/0/3529/35290/352900/35290079_2700215_ec93d5c8bcdbedfb433b4a2e78c9edfe_wm.jpg)
Cikkek
![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928823_4432145_be4eb26a17cb1ae4a227302b38ba3270_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023271_4439137_159b540728b5e9c6a3863adf6a684857_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
![Sűrű, selymes brokkolikrémleves: eteti magát, olyan finom](https://kep.index.hu/1/0/5975/59755/597555/59755531_4418607_6ccf0d6f427da7f4d0c0495efdecfd07_wm.jpg)
Sűrű, selymes brokkolikrémleves: eteti magát, olyan finom
![Kiadós, fűszeres csirkés szendvics: sok sajt pirul a tetején](https://kep.index.hu/1/0/5993/59932/599326/59932657_4432415_0f412b84d0d72e9461787ef7f71e61cb_wm.jpg)
Kiadós, fűszeres csirkés szendvics: sok sajt pirul a tetején
![Fekete-erdő pohárkrém: meggybefőttből készül a téli változat](https://kep.index.hu/1/0/5812/58125/581259/58125921_4300871_e372031fab36c3c4cdd05e662bed4b34_wm.jpg)
Fekete-erdő pohárkrém: meggybefőttből készül a téli változat
A nagyiféle almás pitére soha nem lehet ráunni, mindig jöhet belőle egy szelet, néha azonban jólesik változtatni a megszokott recepten.
A habos-almás pite abban különbözik a megszokottól, hogy a töltelék tetején tojáshab terül el. A mutatós sütemény látványra is lenyűgöző, összefut a nyál az ember szájában.
Más különbség is van a habos almás és a nagyiféle pite közt, a habos almás tésztája nem linzeralapú, hanem kevert, ráadásul fahéj is kerül bele. Az elkészítése nem nehéz, talán csak a tojásfehérjehab összeállítása lesz picit macerásabb.
Az almás töltelék készítésénél sem a megszokott módon kell eljárni, a gyümölcs húsát le kell reszelni, majd össze kell melegíteni a vajjal, cukorral, citrom levével, héjával és a fahéjjal. A végeredmény mindenkit elvarázsol majd, a család minden tagja repetázni fog a süteményből.
Habos-almás sütemény
![hapct](https://kep.index.hu/1/0/3529/35290/352901/35290179_8acc3aaec05fc563272dc8cea80d124c_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 20 dekagramm vaj
- 15 dekagramm porcukor
- 4 darab tojás
- 0.5 darab citrom héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 0.5 csomag sütőpor
- 25 dekagramm liszt
A töltelékhez:
- 5 darab alma
- 3 dekagramm vaj
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab citrom leve és héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár
A tetejéhez:
- 5 darab tojásfehérje
- 25 dekagramm porcukor
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet a fahéjjal és a sütőporral keverjük egybe.
A puha vajat és a porcukrot keverőtálban keverjük habosra, utána egyesével keverjük bele az egész tojásokat, a reszelt citromhéjat és a lisztes keveréket, majd keverjük sima tésztává. A masszát simítsuk 20x30 centiméteres, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe, 170 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük meg (tűpróbát alkalmazzunk).
Várjuk meg, míg kihűl a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tegyük vissza a tepsibe.
Töltelék:
A meghámozott, megmosott almákat reszeljük le, tegyük lábasba, adjuk hozzá a vajat, cukrot, citromhéjat és -levet, fahéjat, majd az egészet forraljuk egybe, pároljuk barnára 4-5 perc alatt.
A tésztalapot kenjük meg lekvárral, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket.
A tojásfehérjéket a porcukorral verjük kemény habbá, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amikor elfogy a cukor, vízgőz fölé helyezett fémedényben verjük tovább addig, amíg sűrű és fényes habot kapunk.
A tojásfehérjehabot egyenletesen kenjük el az almatölteléken, 170 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 8-10 perc alatt.
Fotó: Getty Images