Isteni, zöldfűszerekkel sült szilva: különleges köret húsok mellé

sültszilva
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szilva nem csak magában finom, ínycsiklandó sütemények készülhetnek belőle, sőt, még köretként is kínálható.

Nem ördögtől való a gyümölcs és a hús párosítása, az alma, körte, szőlő, meggy és a szilva is remekül illik sültek mellé.

Szilvaszezonban biztosan készül lekvár, de az örök kedvencek, mint a szilvás papucs, -gombóc vagy -pite is sok családban az asztalra kerül. Az őszi gyümölcsről sokan nem is gondolnák, hogy jól passzol húsok mellé, pedig kacsához és csirkéhez is ajánlott kipróbálni. A félbevágott, kimagozott szilvát sütőben is megsütheted, fűszerek nélkül desszertekhez illik, vaníliafagyival kínálva is nagyon finom, de tejberizsre is kanalazható, ha azonban merész vagy az ízesítéssel, akkor köretként is tökéletes lesz.

Nem csak köret, előétel is

A szilva jól bírja a fűszereket, de nem csak köret, előétel is lehet, a sült gyümölcs közepébe helyezz camembert-t, és már kínálhatod is a vendégeidnek az illatos szilvás finomságot.

Sült szilva

szct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dekagramm szilva
  • 2 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 deciliter vörösbor
  • opcionális sajt
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg, vágjuk ketté, a magját távolítsuk el, a gyümölcsöt tegyük tálba.

A mézet olvasszuk meg, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, a leveleire szedett, felaprított kakukkfüvet, majd csorgassuk a szilvához. Forgassuk egybe, majd öntsük tepsire a gyümölcsöt.

A tepsire helyezett szilvára öntsük rá a vörösbort. Ha szeretnénk, tegyünk a szilva közepébe sajtot.

A szilvát 180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük