Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

4
Nyomtatás
habos-piskota2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vékony tészta, légies, habos töltelék és selymes csokimáz? Ezt a piskótát csak imádni lehet, a tejfölmousse önmagában is megér egy misét!

Ha szereted a könnyed, habos mousse-t, próbáld ki sütemény formájában is, puha piskótával és csokimázzal rétegezve egy mennyei desszertet kapsz végeredményül! 

A mousse alapja tejföl, amit sűrített tej egészít ki és zselatin fog össze. Ha nem vagy rutinos a zselatin használatában, ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe, ez az útmutató nem csak kezdőknek nyújthat segítséget. 

Ha pedig mégis maradnál a klasszikus mousse-nál, készítsd el csak azt a réteget, és tálald poharakban, gyümölccsel megszórva!

Habos-tejfölös piskóta

habos-piskota

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 2 kisebb db tojás
  • 50 g kristálycukor
  • 30 g búzaliszt
  • 1 csipet
  • 80 ml habtejszín

Mousse:

  • 500 g tejföl
  • 150 g kristálycukor
  • 200 g cukrozott sűrített tej
  • 60 ml tej
  • 60 g vaj
  • 2 csomag (csomagonként 10 g) porzselatin

Máz:

  • 90 g étcsokoládé
  • 120 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 centis tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tojásokat és a cukrot verjük habosra, akkor jó, mikor világos színe lesz. Egy spatula segítségével forgassuk bele a lisztet és a sót, majd öntsük a csomómentes tésztát az előkészített formába. 

A vékony tésztalapot toljuk a sütőbe 5-8 percre, míg teljesen átsül. Hagyjuk kihűlni, majd oszlassuk el rajta egy vékony rétegben a habbá vert tejszínt. 

Közben készítsük el a mousse-t: a tejfölt és a cukrot keverjük habosra, majd keverjük bele a sűrített tejet is.

A tejet és a vajat melegítsük össze. Mikor a vaj elolvadt, szórjuk bele a porzselatint, keverjük el. Amint teljesen elvegyült benne, vegyük le a tűzről, nem szabad forrnia.

A zselatinos keveréket lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös alaphoz. A keverék ekkor nagyon folyós lesz. 

Öntsük rá az előkészített tésztalapra, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, vagy míg megszilárdul.

A csokit törjük kisebb darabokra, tegyük hőálló tálba. A tejszínt melegítsük forrásig, majd öntsük a csokira, és hagyjuk állni 3-4 percig. Ezután keverjük selymesre, majd oszlassuk el a torta tetején.

Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon