
Pihe-puha tejfölös, áfonyás süti: csak keverd egybe a hozzávalókat
A pompás, kevert áfonyás sütemény egyszerűen készül, kezdő fakanáltanoncok is sikerrel elkészíthetik.
Ha szereted a könnyed, habos mousse-t, próbáld ki sütemény formájában is, puha piskótával és csokimázzal rétegezve egy mennyei desszertet kapsz végeredményül!
A mousse alapja tejföl, amit sűrített tej egészít ki és zselatin fog össze. Ha nem vagy rutinos a zselatin használatában, ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe, ez az útmutató nem csak kezdőknek nyújthat segítséget.
Ha pedig mégis maradnál a klasszikus mousse-nál, készítsd el csak azt a réteget, és tálald poharakban, gyümölccsel megszórva!
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 centis tortaformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojásokat és a cukrot verjük habosra, akkor jó, mikor világos színe lesz. Egy spatula segítségével forgassuk bele a lisztet és a sót, majd öntsük a csomómentes tésztát az előkészített formába.
A vékony tésztalapot toljuk a sütőbe 5-8 percre, míg teljesen átsül. Hagyjuk kihűlni, majd oszlassuk el rajta egy vékony rétegben a habbá vert tejszínt.
Közben készítsük el a mousse-t: a tejfölt és a cukrot keverjük habosra, majd keverjük bele a sűrített tejet is.
A tejet és a vajat melegítsük össze. Mikor a vaj elolvadt, szórjuk bele a porzselatint, keverjük el. Amint teljesen elvegyült benne, vegyük le a tűzről, nem szabad forrnia.
A zselatinos keveréket lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejfölös alaphoz. A keverék ekkor nagyon folyós lesz.
Öntsük rá az előkészített tésztalapra, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára, vagy míg megszilárdul.
A csokit törjük kisebb darabokra, tegyük hőálló tálba. A tejszínt melegítsük forrásig, majd öntsük a csokira, és hagyjuk állni 3-4 percig. Ezután keverjük selymesre, majd oszlassuk el a torta tetején.
Tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu