![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hajdinaleves az Őrség ízeivel: sűrű, krémes tejföllel és vargányával
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az egyszerű alapanyagok harmonikus elegyet alkotnak ebben a remek tájjellegű ételben. Ez a finom, tartalmas leves az Őrség ízeivel van tele, ráadásul villámgyorsan elkészíthető.
A hajdina nagy kedvencem. Általában köretnek készítem vagy lepényt sütök belőle. Ebben a receptben némileg szokatlan módon kerül felhasználásra. Levesbetét lesz belőle, de mondhatom, igazán remekül helytáll e szerepkörben is a fantasztikus, karakteres ízű álgabona.
A társául szegődő vargányával kiegészülve a hajdina pompázatos, ám talán egy kicsit túl markáns, a krémes tejfölös lé azonban remekül ellensúlyozza a szigorú, erős ízeket.
Miért érdemes hajdinát fogyasztani?
A hajdina egyébként egy szuper alapanyag. C-, E-, valamint a B-vitamin család valamennyi tagja megtalálható benne. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint nyomelemeket, vasat, rezet és cinket. Fehérjetartalma a búzához hasonlatos, viszont teljesen gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják - a feldolgozás körülményeire azonban oda kell figyelni.
A hajdina eredete
A hajdinát egyébként a törökök, a mongolok hozták be Európába - hozzánk a tatárok. Ezt a mai napig őrzi a neve. A hajdina elnevezés a német Heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. A hajdina más néven pohánka, pogányka, tatárka. Ez utóbbiak esetén sem kérdéses az eredete.
Őrségi hajdinaleves vargányával
![hajdina1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291001/29100183_a549fadb9d51ac7fa67a91c88a27f136_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 marék hajdina
- 1 marék szárított vargánya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter víz
- 3 deciliter tejföl
- 2 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 2 darab babérlevél
- 1 csipet só és bors
Elkészítés:
A gombát forrázzuk le, és tegyük félre néhány percre. Szűrjük le. A levét ne dobjuk el. A gombát daraboljuk fel, és fokhagymával, zsírban pirítsuk meg. Adjuk hozzá a főtt hajdinát és keverjük át.
Öntsük fel vízzel vagy alaplével, és adjuk hozzá a gomba áztatólevét is. Dobjunk hozzá két babérlevelet, illetve sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze.
A tejfölt a liszttel és egy merőkanál forró lével alaposan keverjük ki, majd a levest habarjuk be vele. Mikor kész, ízesítsük friss metélőfokhagymával.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!