Hajdinaleves az Őrség ízeivel: sűrű, krémes tejföllel és vargányával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű alapanyagok harmonikus elegyet alkotnak ebben a remek tájjellegű ételben. Ez a finom, tartalmas leves az Őrség ízeivel van tele, ráadásul villámgyorsan elkészíthető.

A hajdina nagy kedvencem. Általában köretnek készítem vagy lepényt sütök belőle. Ebben a receptben némileg szokatlan módon kerül felhasználásra. Levesbetét lesz belőle, de mondhatom, igazán remekül helytáll e szerepkörben is a fantasztikus, karakteres ízű álgabona.

A társául szegődő vargányával kiegészülve a hajdina pompázatos, ám talán egy kicsit túl markáns, a krémes tejfölös lé azonban remekül ellensúlyozza a szigorú, erős ízeket.

Miért érdemes hajdinát fogyasztani?

A hajdina egyébként egy szuper alapanyag. C-, E-, valamint a B-vitamin család valamennyi tagja megtalálható benne. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint nyomelemeket, vasat, rezet és cinket. Fehérjetartalma a búzához hasonlatos, viszont teljesen gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják - a feldolgozás körülményeire azonban oda kell figyelni.

A hajdina eredete

A hajdinát egyébként a törökök, a mongolok hozták be Európába - hozzánk a tatárok. Ezt a mai napig őrzi a neve. A hajdina elnevezés a német Heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. A hajdina más néven pohánka, pogányka, tatárka. Ez utóbbiak esetén sem kérdéses az eredete.

Őrségi hajdinaleves vargányával

hajdina1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 marék hajdina
  • 1 marék szárított vargánya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter víz
  • 3 deciliter tejföl
  • 2 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
  • 2 darab babérlevél
  • 1 csipet só és bors
Recept idők

Elkészítés:

A hajdinát mossuk át alaposan. Zsiradék nélküli lábasban pirítsuk, míg teljesen száraz nem lesz. Ekkor öntsük fel vízzel, sózzuk. Forraljuk fel, majd amikor már forr, mérsékeljük alatta a lángot, és fedő alatt főzzük puhára.

A gombát forrázzuk le, és tegyük félre néhány percre. Szűrjük le. A levét ne dobjuk el. A gombát daraboljuk fel, és fokhagymával, zsírban pirítsuk meg. Adjuk hozzá a főtt hajdinát és keverjük át.

Öntsük fel vízzel vagy alaplével, és adjuk hozzá a gomba áztatólevét is. Dobjunk hozzá két babérlevelet, illetve sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze.

A tejfölt a liszttel és egy merőkanál forró lével alaposan keverjük ki, majd a levest habarjuk be vele. Mikor kész, ízesítsük friss metélőfokhagymával.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük