Az arab kedvenc, a halva: szezámmagos-pisztáciás álom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mielőtt elhagyom Izraelt, a tel-avivi reptér úgynevezett vámmentes boltjában mindig körülnézek, hogy az utolsó pillanatos ajándékokat még beszerezzem. Ezek, ismerve a barátok és a rokonság ízlését, általában édességeket jelentenek.
Az egyik ilyen közkedvelt finomság a halva, ez az édes, kicsit kemény, nugátos édesség, amelyeket különféle magokkal dúsítanak. Bár a halva eredete vitatott, valakik Indiát, mások Törökországot vagy Bizáncot tartják a származási helyének, az kétségtelen, hogy az egyik legismertebb desszert a világon. Egy utazás Izraelbe nem teljes anélkül, hogy ne kóstoljuk meg a halvát.
Változatok
A halva jelentése édes. A balkáni országokban és a Közel-Keleten a halva egy mézzel vagy cukorral felfőzött szilárd tömb, amelybe különféle magvakat kevernek, de létezik vaníliás vagy kakaós változatban is. Törökországban vehetünk puhább, vattacukor-állagú verziót is. Az orosz konyhában napraforgómagból, Görögországban pedig búzadarából készítik. Én a közel-keleti változat mellett teszem le a voksomat, szeretem a kakaósat, de a kedvencem az a fajta, amiben pisztáciadarabkák bújnak meg.
Halva
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csésze méz (vagy 280 gramm cukor)
- 1 deciliter víz
- 1 darab citrom (leve)
- 340 gramm tahini
- 100 gramm pisztácia
Elkészítés:
A keveréket olajozott vagy sütőpapírral bélelt formákba öntve hagyjuk kihűlni, utána jól fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább egy napra.
Fotó: Getty Images