Héjában sült, töltött burgonya: sok sajttal és tejföllel fenséges vacsora
Hideg esték nagy kedvence a sült, töltött krumpli. Cheddar sajttal és tejföllel az egyszerű fogásból könnyen fenséges ételt varázsolhatsz.
A krumpli minden formában nagy népszerűségnek örvend: sütve, töltve, pürésítve. Nem csak köretként érdemes számításba venni, hisz bevagdosva, mindenféle finomsággal gazdagítva isteni főfogás is lehet belőle.
A Hasselback-krumpli egy svéd étteremből indult világhódító útjára. Az elkészítése nagyon egyszerű, a beirdalt krumplit meg kell tölteni minden finomsággal, ami otthon megtalálható. Kolbász vagy különféle zöldségek gyakran kerülnek bele, és általában a sajt sem hiányozhat róla.
A Hasselback-krumpli olyan sikeres lett, hogy ma már más zöldségeket, sőt csirkemellet, karajt is készítenek hasonló módon.
Olyan krumplikat válogassunk össze, amelyek nem esnek szét sütés közben, direkt sütni valók.
A krumplit alaposan mossuk meg, dörzsöljük meg a héját, nem kell megpucolni. Egy éles késsel vagdossuk be, de arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk át teljesen.
Rendezzük a krumplikat egy zsiradékkal kikent tepsibe.
Az olívaolajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és kenjük be vele a krumplikat. A mélyedésekbe rakjunk kolbász- és paradicsomkarikákat. Toljuk forró sütőbe, és süssük 180 fokon körülbelül 50 percig. Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük addig, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor még aprított petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu