Isteni száraz pác karakteres fűszerekkel: bármilyen húshoz tökéletes
Felesleges kész fűszerkeveréket venni a boltban, amikor házilag is isteni kombinációkat állíthatsz össze.
Ha vajpuha, szaftos combot szeretnél tálalni, ez a recept neked szól! Több praktika is hozzájárul az omlós húshoz, vegyük is sorra, mik ezek.
Az első tipp a sóoldatban történő pihentetés. Ahogy a só behatol a húsba, fellazítja az izomrostokat, és az így keletkezett „résekben” eltárolja a nedvességet, így sokkal szaftosabb sültet tehetsz az asztalra. Fontos, hogy miután kivetted a húst az oldatból, alaposan itasd fel róla a nedvességet, különben nem lesz ropogós a bőre.
Nagyon fontos a jó száraz pác is: az intenzív ízű, karakteres fűszereket alaposan bele kell dörzsölni a húsba. Ha szép pirult csirkebőrre vágysz, egy kevés cukrot is keverj a pácba, amely szépen karamellizálódik a külsején.
A harmadik és legfontosabb dolog pedig a kenegetés, ebben az esetben házi BBQ-szósszal. Mindenképp érdemes otthon összedobni a mázat, sokkal ízletesebb lesz, mint bármilyen bolti társa.
Keverjük össze az oldat hozzávalóit, majd tegyük bele a megtisztított combokat. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Készítsük el a BBQ-szószt: keverjünk össze minden hozzávalót egy tűzálló tálkában, majd melegítsük őket össze. Alacsony lángon, 6-8 percig főzzük, míg picit sűrűsödik. Vegyük le a tűzről.
A száraz pác hozzávalóit keverjük össze.
A combokat vegyük ki az oldatból, csöpögtessük le, itassuk fel róla a nedvességet egy papírtörlővel. Alaposan dörzsöljük be a száraz páccal.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Rakjuk a combokat a tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
A combokat húzzuk ki a sütőből, és vegyük feljebb a hőt 220 fokra. Kenjük le őket bőségesen a BBQ-szósszal, majd toljuk vissza 10 percre. Ekkor vegyük ki, ismét kenjük le, és tegyük vissza még 10 percre. Nézzünk rá, ha még nem megy bele könnyen a villa, még visszatehetjük 10 percre.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu