Csirkés döner török recept alapján: nem lehet belőle eleget készíteni

2
Nyomtatás
Házi csirkés döner cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütőben és serpenyőben is elkészítheted a finom, csirkés házi dönert, pitával és tortillával is mennyei!

Gyros vagy döner házilag is készülhet: én most egy nagyon izgalmas török recept alapján próbáltam ki egy kis plusszal megtoldva, ez pedig a joghurt és a mustár.

A bepácolt húst többféle módon is elkészítheted. Ha egyszerre szeretnéd tálalni, akkor az a legjobb, ha formában sütöd meg, majd abból kiborítva szeleteled. Ha ezt túl macerásnak érzed, akkor csíkozd fel, úgy pácold be. Ha viszont mindig frissen készítenéd, és több napra tervezed a finom dönert, akkor henger alakban próbáld ki, így a hűtőben is tárolhatod néhány napig, vagy le is fagyaszthatod.

A finom csirkés dönert kínálhatod sült krumplival, rizzsel és salátával. Nálam kötelező a lila káposzta, tzatziki és a házilag készült pita vagy tortilla a hús mellé. Én csirkemellel készítettem, de filézett csirkecombot is használhatsz, akár fele-fele arányban.

Házi csirkés döner

Házi csirkés döner ct2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 dl olívaolaj
  • 3 dl joghurt
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál majoránna
  • fél teáskanál koriander
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1 csokor petrezselyem (finomra vágva)
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 kg csirkemell
  • olaj a hús sütéséhez szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat mérjük keverőtálba, és adjuk hozzá a joghurtot, reszelt hagymát, fokhagymát, sót, borsot, fűszerpaprikát, római köményt, oregánót, kakukkfüvet, chilit, majoránnát, koriandert, gyömbért, petrezselymet és a mustárt.

A húst szeleteljük fel, majd a szeleteket forgassuk meg a fűszeres keverékben.

A hús összeállítása:

Kétféle módon is összerakhatjuk a házi dönert. Az egyik legegyszerűbb, ha előveszünk egy kenyérformát, és abban szépen egymásra sorakoztatjuk a szeleteket, majd így sütjük készre 180 fokosra előmelegített sütőben. A sütési idő függ a sütőtől és a hússzeletek vastagságától (40-60 perc, vagy még több is kellhet a húsnak).

A másik módszerhez vegyünk elő egy fóliát és terítsük be vele a konyhapultot, majd a szeleteket szépen sorakoztassuk rá. Ezután tekerjük fel úgy, mintha piskótával dolgoznánk. A feltekert húsból a fólia segítségével formázzunk hengert. Alaposan csomagoljuk be és tegyük a fagyasztóba 30-60 percre, amíg szépen megdermed. A húsroládból vágjunk szép vékony szeleteket, csak annyit, amennyit felhasználunk, a többit jól becsomagolva tároljuk a hűtőben.

A hússzeleteket egészben vagy csíkokra vágva, forró, olajjal kikent serpenyőben süssük készre.

Tálalás:

A húst kínálhatjuk rizzsel, krumplival és zöldségekkel, vagy csomagoljuk tortillába, amibe lila káposztát, tzatzikit, hagymát és salátát is tehetünk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon