A legkrémesebb karácsonyi csokilikőr: fenséges ital az ünnepekre

Hazi-csokilikor-baileys-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az igazán krémes és selymes krémlikőr kakaópor helyett étcsokival készül: annyira finom, hogy desszertnek is beillik!

A házi csokilikőrrel nem ez az első próbálkozásom, de biztos, hogy az utolsó! Már ami a receptet illeti. Ennél tökéletesebbre ugyanis nem lehet fejleszteni ezt az italt! Kellemesen édes, elképesztően krémes, és ki merem jelenteni, hogy finomabb, mint az eredeti ír krémlikőr. Mindehhez pedig csak 6 hozzávaló szükséges, és mivel tejterméket sem tartalmaz, így a legtöbb diétába beilleszthető.

Az elkészítésnél arra figyelj, hogy whiskyből a nem túl karakteres ír változatot használd, mert a füstösebb skót típusok elvehetik a csoki karakteres aromáját. Csokiból pedig válassz minél magasabb kakaótartalmút, és a 70%-osnál semmiképp ne add alább. Sőt! Ebben az esetben a 90%-os sem túlzás. A megadott mennyiségekből körülbelül 1 liter, nem túl erős (kb. 10%-os) italt kapsz, így tökéletes kísérője lehet bármilyen baráti vagy családi ünneplésnek.

Házi csokilikőr

Hazi-csokilikor-baileys

Hozzávalók 10 decihez

  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 250 ml növényi ital (kókusz vagy szója)
  • 150 ml juharszirup vagy 150 g cukor
  • 70 g tejmentes étcsoki (min. 70 százalékos)
  • 200 ml ír whisky
  • 2 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb edényben hevítsük fel (nem kell, hogy forrjon!) a konzerves kókusztejet, a növényi italt és a juharszirupot, majd vegyük le a tűzről, és tördeljük bele az étcsokit. Várjuk ki, amíg elolvad, majd adjuk hozzá a whiskyt és a vaníliakivonatot.

Egy habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük össze, hogy teljesen egyneművé váljon az ital, majd töltsük egy tiszta üvegbe. Alternatív megoldásként öntsük turmixgépbe, és fél perc alatt dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de az ízek akkor állnak össze igazán, ha egy egész éjszakát bent marad.

Hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt rázzuk fel. Mivel nem tartalmaz tejterméket, akár 8-10 napig is eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük