Isteni limoncello házilag: karácsonyra pont kész lesz az ital
Lepd meg a szeretteidet olasz citromlikőrrel, a házi, illatos limoncellóért mindenki odáig lesz.
A házi csokilikőrrel nem ez az első próbálkozásom, de biztos, hogy az utolsó! Már ami a receptet illeti. Ennél tökéletesebbre ugyanis nem lehet fejleszteni ezt az italt! Kellemesen édes, elképesztően krémes, és ki merem jelenteni, hogy finomabb, mint az eredeti ír krémlikőr. Mindehhez pedig csak 6 hozzávaló szükséges, és mivel tejterméket sem tartalmaz, így a legtöbb diétába beilleszthető.
Az elkészítésnél arra figyelj, hogy whiskyből a nem túl karakteres ír változatot használd, mert a füstösebb skót típusok elvehetik a csoki karakteres aromáját. Csokiból pedig válassz minél magasabb kakaótartalmút, és a 70%-osnál semmiképp ne add alább. Sőt! Ebben az esetben a 90%-os sem túlzás. A megadott mennyiségekből körülbelül 1 liter, nem túl erős (kb. 10%-os) italt kapsz, így tökéletes kísérője lehet bármilyen baráti vagy családi ünneplésnek.
Egy kisebb edényben hevítsük fel (nem kell, hogy forrjon!) a konzerves kókusztejet, a növényi italt és a juharszirupot, majd vegyük le a tűzről, és tördeljük bele az étcsokit. Várjuk ki, amíg elolvad, majd adjuk hozzá a whiskyt és a vaníliakivonatot.
Egy habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük össze, hogy teljesen egyneművé váljon az ital, majd töltsük egy tiszta üvegbe. Alternatív megoldásként öntsük turmixgépbe, és fél perc alatt dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de az ízek akkor állnak össze igazán, ha egy egész éjszakát bent marad.
Hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt rázzuk fel. Mivel nem tartalmaz tejterméket, akár 8-10 napig is eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu