Cukormentes, házi eperdzsem: ezt nem kell órákon át főzni
Ez nem a klasszikus eperdzsem, de nagyon szeretni fogod. Ráadásul egy különleges hozzávalótól igazán egészséges és jó sűrű lesz.
Nekem az eper a kedvenc gyümölcsöm, szezonjában élvezem, amíg csak lehet, nemcsak magában, hanem süteményekben is. Persze az eperből készült lekvár és szörp is a gyengéim közé tartozik, no meg a szirup. A sűrű eperszirup pufi palacsintára, gofrira és sajttortára is mehet, tényleg sok desszertet tehet finomabbá, eperimádóknak kötelező kipróbálniuk.
A házi eperszirup 10-15 perc alatt elkészül, akkor a legfinomabb, ha friss gyümölcsből főzöd, de mirelitből is kivitelezhető. A kész szirupot adagold csatos üvegbe és tárold hűtőben, míg el nem fogy, körülbelül 2 hétig áll el. Ha édesszájú vagy, és az epret is szereted, akkor ez a finomság garantáltan levesz majd a lábadról.
Ha nagyobb mennyiségben készítenéd, több eperből, akkor mindig tartsd az aranyszabályt, vagyis a cukorból és a vízből ugyanannyit használj 1:1 arányban. Nagyobb mennyiségnél csak a felével érdemes kezdeni, majd amikor összeesett a főzés során, utána keverd hozzá a többi epret.
A megmosott, kicsumázott epret vágjuk kockákra, facsarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a cukrot és vizet. Közepes lángon forraljuk fel, főzzük, míg besűrűsödik.
A sűrűre főtt epret kis lyukú szűrőn passzírozzuk át, majd töltsük üvegbe és tároljuk hűtőben.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu