A házi ajvár sokáig eláll: a sült zöldségtől lesz füstös és isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ajvár az egyik legizgalmasabb krém, érdemes feltölteni vele a spájzot, hogy télen is élvezhesd.
A fűszeres mártás készülhet édes vagy csípős paprikából, mellé fokhagymát és padlizsánt szokás keverni. A szósz remekül illik tésztához, húsokhoz, salátához, de még kenyérre is lehet kenni, az ínyencek tejföllel vagy majonézzel keverve is kipróbálhatják.
Ajvár készítésénél az alaposan megmosott padlizsánt és kápia paprikát a sütőben kell sütni addig, amíg a zöldségek héja itt-ott megpirul. Ezután meg kell várni, míg kihűlnek, csak a paprika és a padlizsán húsa megy a mártásba. Ha intenzív ízű kencét szeretnél az üvegbe zárni, akkor a fokhagymát is told a sütőbe a zöldségekkel együtt.
Házi ajvár
Hozzávalók 4 darabhoz
- 2 kilogramm kápia paprika
- 50 dekagramm padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- olaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A paprikákat és a padlizsánt (a padlizsánt késsel szurkáljuk meg) hagyjuk egészben, alaposan mossuk meg őket, majd sütőbe tolva, 180-200 fokon süssük 40-50 percig a zöldségeket (grillen is meg lehet sütni őket).
A megsült zöldségeket hagyjuk kihűlni, utána a héjukat húzzuk le, daraboljuk fel őket.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a feldarabolt zöldségeket és a zúzott fokhagymát, valamint a fűszereket és a fehérborecetet. Főzzük pépesre 25-35 perc alatt alacsony lángon.
A kész ajvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd csavarjuk rájuk a fedelüket és fordítsuk őket a fejük tetejére 5 percre, utána hagyjuk kihűlni száraz dunsztban.
Ezzel a mennyiséggel 3-4 darab 3 deciliteres üveget lehet megtölteni.
Fotó: Getty Images