Házi gumicukor száz százalék gyümölcsből: vitamindús és cukormentes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gumicukor nem más, mint cukor, víz, színezék és aroma zselésítve. Most kipróbáltuk, mi történik, ha gyümölcsöt zselésítünk.
Egyre több egészséges alternatívája létezik a megszokott cukros nassolnivalóknak, ezek pedig gyakran nem csupán egészségesebbek, de finomabbak is a jól megszokott műanyag változatoknál. Ilyenek a legmodernebb gyümölcszselék is, amikben csak gyümölcs van és zselésítő anyag, semmi más.
Nagy hátrányuk ezeknek a termékeknek, hogy amennyivel finomabbak és valódibbak, éppen annyival drágábbak is, így a gyerekek felvetették, próbáljuk ki, milyen itthon elkészíteni ezeket a kis zseléket, abból a gyümölcsből, amink éppen kéznél van.
A lényeg csak annyi, hogy sikerüljön eltalálni az ideális zselatin- és folyadékarányt. Ehhez érdemes a választott zselatin hátoldalán található javaslatból kiindulni, és annál még egy kicsit többet hozzáadni: akkor lesz ideális, rágós gumicukor állaga a gyümölcspürének.
Mi most nem adtunk hozzá cukrot, helyette banánnal édesítettük a keveréket. Lapzselatint használtunk, így a receptben megadott arányok is ezzel működnek.
Házi gumicukor
Hozzávalók 14 darabhoz
- 2 deciliter víz
- 8 darab lapzselatin
- 5 deciliter gyümölcspüré
Elkészítés:
A választott gyümölcsöt leturmixoljuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd öt perc múlva kicsavarjuk. A vizet nagyon alacsony lángon felmelegítjük a zselatinnal, majd alaposan elkeverjük a gyümölcspürével. Egy lapos edénybe, tepsibe vagy szögletes tűzálló tálba, esetleg jégkockatartóba öntjük, és a hűtőben hagyjuk egészen megdermedni. Másnap kockákra vágjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors