![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Házi gyümölcsjoghurt: finomabb és olcsóbb a boltinál
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Akárhogy is nézzük, a bolti gyümölcsjoghurt egyszerűen nem éri meg. Drágább, rosszabb ízű, tele van műanyaggal, cukorral, ráadásul egy nagycsaládban már a cipekedésbe se fér bele az a rengeteg kis pohár. Muszáj volt váltani, és nem bántuk meg.
A bolti gyümölcsjoghurtokban nagyon kevés gyümölcs van, ezt a hiányt pedig sok cukorral és színezékkel, némely esetben még egy kis sűrítőanyaggal is kompenzálják. Mindehhez pedig jóval drágábbak is a natúrnál: semmilyen érv nem szól mellettük.
Amikor lejöttünk a gyümölcsjoghurtól, a következő helyettesítő módszereket találtuk ki.
Méz
A mézes joghurt ugyan cukros, de még mindig kevesebb méz kerül egy adagba, ha mi adjuk hozzá, mintha eredetileg benne van. Ez a legnépszerűbb a gyerekek körében, spórolás szempontjából a leghatékonyabb megoldás, adalékanyag-mentesség szempontjából szintén, cukormentesség felől kevésbé, ezért gondoltam tovább a dolgot.
Lekvár
Ha házi és ha kevés cukorral készült az a lekvár, akkor ez az egyik legjobb út. Anyukám baracklekvárjában alig van cukor és tartósítószer, ha másnak is van ilyen kincse otthon, mindenképp próbálja ki így, hiszen ezzel a módszerrel nem kell külön munkát fektetni a dologba.
Házi gyümölcspép
Idényben friss, télen fagyasztott gyümölcsből készítünk olykor házi gyümölcsszószt, amiből a legtökéletesebb gyümölcsjoghurt készül. A hűtőben legalább egy hétig eláll, egy pohár natúr joghurthoz elég belőle egy-két kanál, és ez aztán valóban minden szempontból tökéletes megoldás: nyers, cukormentes, adalékanyag-mentes, és még mindig olcsóbb, mintha bolti gyümölcsjoghurtot vennénk.
Eleinte eléggé lázadozott mindenki a megszokott kis epres/barackos joghurtja után, de utána hamar belátták, hogy a házi megoldás sokkal nagyobb buli. Ha az egyik fajtát megunják, jön a másik, és így tovább.
Házi gyümölcsszósz joghurthoz
![DSC 2324](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290990/29099089_d0b0bcc8aad1d6a50fa72e5e4c5e8476_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm fagyasztott gyümölcs
- 3 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy zacskó fagyasztott málnához, meggyhez, szederhez, áfonyához, bármihez három evőkanál chia magot keverek, és leturmixolom. Néhány óra múlva magok megduzzadnak és besűrítik a szószt. Ha esetleg így túl savanykás, egy kevés mézet lehet hozzá adni, vagy bele lehet turmixolni egy banánt.
Olvasd el ezt is!