
Házi joghurtkészítés: finomabb és kevesebb hulladékkal jár, ha otthon csináljuk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
A házi joghurtnak csak és kizárólag előnyei vannak, de néhány dologra nagyon érdemes figyelni, mielőtt nekivágunk.
Házi joghurtot készíteni nevetségesen egyszerű, az egész technológia gyerekjáték, a dolog mégis összetett.
Házi joghurt ugyanis csak valódi, teljes, zsíros, tartósítószer nélküli tejből és élőflórás joghurtból készülhet, ezeket pedig nem annyira könnyű beszerezni. Ha mégis sikerül, onnantól kezdve valóban csak pár perc munka van vele, illetve némi várakozási idő. A joghurt először hígabb lesz a megszokottnál, ezért érdemes lecsöpögtetni. Az átlagos, krémes állagért elég egy órát hagyni a mosogató felett, a sűrű, görög jellegért két-három órát is érdemes várakozni.
A saját joghurtnak csak előnyei vannak: kevesebb hulladék, nulla adalékanyag, ráadásul magunknak állíthatjuk be a kívánt állagot.
Házi joghurt

Hozzávalók 5 decihez
- 2 liter teljes tej (nem tartós, zsíros)
- 180 gramm élőflórás joghurt
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, éppen csak addig, míg a kezünket beledugva még nem éget, de már jó meleg. Belekeverjük a joghurtot, és az egészet egy jól zárható edénybe vagy üvegbe öntjük.
A sütőt előmelegítjük 50 fokosra, beletesszük az edényt, majd elzárjuk a sütőt. Otthagyjuk minimum 6, inkább 8 órára.
Ha tetszik az állag, örülünk és a hűtőben tároljuk a továbbiakban, ha viszont sűrűbbre vágyunk, akkor öntsük az egészet egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába, csomózzuk össze és kössük a mosogatócsapra. Ott hagyjuk 1-3 órát csöpögni, míg el nem éri a nekünk tetsző állagot.
Fotók: Ács Bori/Sóbors