Házi joghurtkészítés: finomabb és kevesebb hulladékkal jár, ha otthon csináljuk

hazi joghurt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi joghurtnak csak és kizárólag előnyei vannak, de néhány dologra nagyon érdemes figyelni, mielőtt nekivágunk.

Házi joghurtot készíteni nevetségesen egyszerű, az egész technológia gyerekjáték, a dolog mégis összetett.

Házi joghurt ugyanis csak valódi, teljes, zsíros, tartósítószer nélküli tejből és élőflórás joghurtból készülhet, ezeket pedig nem annyira könnyű beszerezni. Ha mégis sikerül, onnantól kezdve valóban csak pár perc munka van vele, illetve némi várakozási idő. A joghurt először hígabb lesz a megszokottnál, ezért érdemes lecsöpögtetni. Az átlagos, krémes állagért elég egy órát hagyni a mosogató felett, a sűrű, görög jellegért két-három órát is érdemes várakozni.

A saját joghurtnak csak előnyei vannak: kevesebb hulladék, nulla adalékanyag, ráadásul magunknak állíthatjuk be a kívánt állagot.

Házi joghurt

hazi joghurt kicsi

Hozzávalók 5 decihez

  • 2 liter teljes tej (nem tartós, zsíros)
  • 180 gramm élőflórás joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, éppen csak addig, míg a kezünket beledugva még nem éget, de már jó meleg. Belekeverjük a joghurtot, és az egészet egy jól zárható edénybe vagy üvegbe öntjük. 

A sütőt előmelegítjük 50 fokosra, beletesszük az edényt, majd elzárjuk a sütőt. Otthagyjuk minimum 6, inkább 8 órára.

Ha tetszik az állag, örülünk és a hűtőben tároljuk a továbbiakban, ha viszont sűrűbbre vágyunk, akkor öntsük az egészet egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába, csomózzuk össze és kössük a mosogatócsapra. Ott hagyjuk 1-3 órát csöpögni, míg el nem éri a nekünk tetsző állagot.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük